Samozřejmě nejde jen o historii, slezský klub po padesáti letech sestoupil z první ligy a teď se dere zpět, v tabulce Fortuna národní ligy mu aktuálně patří druhá příčka. „Je to pro mě jasný kandidát na postup, celkově zázemím, velikostí města, hráčským kádrem. Pro nás je zápas vrcholem podzimu, top utkáním sezony. Těšíme se na něj a chceme každopádně předvést podobný nebo ještě kvalitnější výkon než proti Olomouci a samozřejmě s lepším výsledkem," říká trenér sokolovského Baníku Jiří Dreiseitl.

Jeho týmu se v posledních zápasech nedaří sbírat body, to je hlavním problémem Sokolova. „Herně je to v pořádku, teď se ale musíme soustředit na dosažení výsledků. Úplně jsme nepředpokládali, že budeme po změně herního stylu tak dominantní. Chtěli jsme více držet míč, abychom se vyrovnali silnějším soupeřům, a ono to nakonec vyšlo tak, že určujeme tempo hry a soupeř nám utíká do brejkových situací," popisuje kouč Baníku.

Zatímco jeho svěřenci pracně dobývají přes zhuštěný prostor branku soupeře, protivník má většinou před sebou padesát metrů volné plochy pro rychlé kontry. „Zní to trochu divně, ale musíme se soustředit na to, abychom soupeře nedostávali tolik pod tlak a pak z toho nedostali góly z brejků, jako to bylo například ve Znojmě," uvědomuje si Dreiseitl.

Novou herní koncepci ale trenér Sokolova měnit nechce. „Základy našeho stylu zůstávají, chceme hrát dál aktivně, chceme to soupeři co nejvíce znepříjemnit. Něco jsme ale změnit museli, nemůžeme hrát jenom na krásu, potřebujeme i body," pokračuje lodivod sokolovského Baníku.

A ostravský Baník? „Je tam vidět rukopis pana Petržely, hrají de facto stejný fotbal, jako prezentoval s Vlašimí, akorát má teď k dispozici kvalitnější hráče, není tam tolik chyb. Hráči jako Mičola, Nerad, Azevedo ligu hráli a v jejich pojetí vypadají věci jinak než ve Vlašimi. Zůstává tam ale agresivita, živelnost, přímočarost v útočné fázi, jednoduchost, rychlý protiútok, slušné standardní situace v čele se Zápotočným," odkrývá Dreiseitl své poznatky o sobotním soupeři.

Rozhodující faktor utkání? „Dokázali jsme si, že můžeme hrát s každým. Bude záležet na mnoha atributech, na tom, jak se bude utkání vyvíjet. Já doufám, že zase půjdeme po dlouhé době do vedení a nebudeme muset dotahovat. Důležité bude, jak které mužstvo do zápasu vstoupí a jak klíčové momenty utkání vyřeší. Já věřím, že v tom budeme lepší než soupeř," přeje si sokolovský trenér.

V sobotu se na Baníku očekává rekordní návštěva, dorazí také velká skupina fanoušků Ostravy. „Když se budou chovat, tak jak mají, bude to fantastická kulisa. Samozřejmě musím pozvat naše diváky, aby přišli a hnali nás dopředu," vzkazuje na závěr domácím příznivcům Jiří Dreiseitl.

Upozornění klubu

FK Baník Sokolov vzhledem k rizikovosti sobotního utkání vyzývá domácí fanoušky, aby vyrazili na stadion v předstihu a pokud možno pěšky. Parkování bude umožněno před hlavní branou (ulice Slovenská) a v přilehlých ulicích. Naopak parkoviště pod zimním stadionem bude vyhrazeno pro fanoušky hostí, kteří z tohoto místa budou směřovat po cyklostezce do svého sektoru. Z toho důvodu bude tato část cyklostezky od 7 hodin uzavřena pro veřejnost. U všech vchodů na stadion budou probíhat kontroly, včetně prohlídek tašek a batohů. Vstupenky do sektoru hostů budou k dispozici i před samotným sektorem. Předprodej vstupenek na utkání probíhá do pátku 18 hodin v sekretariátu FK Baník Sokolov a v trafice obchodního domu Ural.