V době příjezdu hasičů byl muž v bezvědomí a nedýchal. "Hasiči tak společně s hlídkou policie muže vynesli na pevný povrch a okamžitě zahájili resuscitaci. Použili také přístroj AED (automatizovaný externí defibrilátor), s jehož pomocí a čtyř výbojů byly oživovací pokusy úspěšné. Po příjezdu záchranné služby na místo si muže převzala a odvezla do nemocnice," popsal zásah svých kolegů mluvčí hasičů Martin Kasal. Po celou dobu záchrany byla silnice zcela uzavřena.

Jednotka hasičů ze stanice Kraslice je součástí projektu ZZS Karlovarského kraje s názvem „Časná defibrilace v Karlovarském kraji“. Ten je zaměřený na zavedení systému First responderů při řešení situací náhlé zástavy oběhu mimo nemocnici.
First responder je osoba nebo výjezdová skupina či posádka v rámci IZS, která je proškolená a schopná poskytnout resuscitaci včetně užití AED. 

To potvrdila i mluvčí Zdravotnické záchranné služby. "Naše operátorka linky 155 dnes přijala tísňový hovor svědků dopravní nehody, která se stala u města Rotava. Po telefonu dávala instrukce, jak mají postupovat a společně tak poskytovali první pomoc řidiči v bezvědomí. Operátorka zároveň vyslala na místo HZS Kraslice s přístrojem AED a policisty. Ti po příjezdu muže vyprostili z auta a s pomocí AED zahájili časnou defibrilaci. Okamžitá resuscitace s použitím AED byla úspěšná. Pacienta převzala do péče výjezdová skupina ZZS KVK a pokračovala v dalších život zachraňujících úkonech, následně jej transportovala do nemocnice Karlovy Vary," uvedla mluvčí záchranné služby.

"Takto proškolených a vybavených jednotek hasičů je v kraji už celá řada a mohou tak na místě až do příjezdu záchranné služby poskytnout účinnou záchranu," dodal Kasal.