„To že Karlovy Vary opustily extraligu mě velice mrzí. Když jsem dostal nabídku, tak jsme moc neváhal. Dal jsme si za cíl postoupit s týmem zět do extraligy,“ říká staronový kouč A týmu, který se na lavičku HC Energie postaví znovu po pěti letech. Naposledy Karlovy Vary trénoval v roce 2012 s Vladimírem Kýhosem.

Mohlo by se zdát, že pro Martina Pešouta, který v dubnu slavil mistrovský titul s Kometou Brno je angažmá v Karlových Varech jakým si ústupem ze slávy. „Tak to rozhodně nevnímám. Z mého pohledu je to naopak posun. V Brně jsme dělal jen asistenta a tady jsem na postu hlavního trenéra. Navíc mám před sebou velikou motivaci a dalším faktorem bylo to, že jsem se vrátil tam, kde jsem trenérsky vyrostl,“ přidal.

Genarální manažer HC Energie Miroslav Vaněk
„Návrat do extraligy musí být okamžitý. Pokusíme se o to,“ hlásí Miroslav Vaněk

V pondělí dopoledne začal A tým polykat první tréninkové dávky. „Mohlo by se zdát, že když odešlo tolik kluků, že nebude s čím hrát. Energie měla pod smlouvou více jak čtyřicet hráčů. Teď tu máme rovných pět formací, které se začaly připravovat na nový soutěžní ročník,“ přidal Pešout.

Otázkou je, kdo tým doplní. „Teď nepotřebujeme nutně nějaké hráče. Tým je pohromadě a je jen otázkou času, kdy se někdo přidá. Nejsme někým nuceni někoho sehnat. Máme na to čas,“ přidal se sportovní manažer klubu Jaromír Kverka starší.

Profil Martina PešoutaPadesátiletý kouč není karlovarskému publiku neznámý a zdejší prostředí dobře zná. Do Karlových Varů přišel ze Sokolova v roce 1996, kdy nastoupil na pozici sekretáře klubu a trenéra dorostu. V letech 1999-2001 na západě Čech plnil roli asistenta trenéra u prvního mužstva po boku Miloše Říhy, později se přesunul k juniorskému týmu jako hlavní kouč.

Od roku 2003 vedl dorostence pražské Slavie, které hned v první sezoně dovedl k mistrovskému titulu, o rok později bral po porážce ve finále s Třincem stříbro. V ročníku 2005/06 se přesunul k sešívané juniorce, kde zkompletoval svou sbírku medailí bronzovým kovem. Stejnou medaili pak v roli hlavního trenéra vybojoval i s českou reprezentační osmnáctkou na Mistrovství světa ve Švédsku. Další rok u národního týmu se ale Martinovi Pešoutovi nevydařil a po sestupu do 1. divize u českého výběru skončil.

Další roky své trenérské kariéry strávil Pešout v severních Čechách. Ročník 2007/08 začal v Kadani, na začátku roku však po odchodu Vladimíra Kýhose odešel do Chomutova, který dovedl ke druhému místu v 1. lize, čímž si řekl o smlouvu i pro další sezonu. V té vypadli chomutovští hokejisté v semifinále play-off s brněnskou Kometou a brali pomyslný bronz. Další sezonu začal Pešout znovu v Kadani, odkud se přesunul do slovenské Skalice.

Na konci ledna 2011 se Martin Pešout znovu vrátil do Karlových Varů, když nejprve asistoval Václavu Baďoučkovi, a společně se jim podařilo vybojovat předkolo play-off. V dalším roce pak spolupracoval s Vladimírem Kýhosem. Po druhém angažmá ve Skalici pak zamířil do brněnské Komety. V jihomoravské metropoli působil čtyři sezony na pozici asistenta trenéra a získal v nich hned tři medaile. V ročníku 2013/14 to bylo stříbro, o rok později bronz a své angažmá zakončil stylově zlatou tečkou. Kometa nejkratším možným způsobem ve finále přetlačila Liberec a stala se mistrem nedávno skončené sezony.

NEJLEPŠÍ SPORTOVCI KRAJE.  Na fotu horní řada hejtmanka Jana Vildumetzová, předseda Komise pro tělovýchovu a sport při radě kraje Josef Váňa, sedící Jan Vanke a Vendula Dušková.
Nejlepší sportovci z Karlovarského kraje byli ocenění za úspěchy