Matematika hovoří jasně. Uzmout v Jihlavě tři body a být stále ve hře. Jakýkoliv jiný bodový zisk by do extraligy poslal právě vojáky z Vysočiny a jeden z dvojice Karlovy Vary – Pardubice by se poroučel směrem do WSM ligy. Dukle totiž stačí uhrát ve dvou zápasech bod a po dvanácti letech se vrátí do extraligy. Má momentálně nejlepší startovací pozici.

O další extraligovou příčku usilují všechny tři celky, ale i v tomto případě je matematika jasná. Kdo v jedenáctém kole nebude bodovat, jeho naděje se začnou rozplývat. V případě českobudějovického Motoru by pak definitivně skončily.

Pro nestranné pozorovatele má extraligová baráž obrovský náboj. „Mně osobně se to líbí. Stále může postoupit do extraligy kdokoliv a to platí i obráceně. Je možná trochu paradoxní, že je již znám mistr soutěže a podle všeho by mělo být dohráno, ale není tomu tak. Teď se pohledy fanoušků zaměří na baráž a budou napjatě očekávat, jak to dopadne,“ říká Jan Markup, redaktor Centra zpravodajství Českého rozhlasu v Plzni.

Vyrovnaná a vypjatá situace se ale nelíbí v baráži „extraligistům“, kteří by rádi soutěž dohráli v poklidu. „Líbí, nelíbí… Ano, byli bychom raději, kdyby už bylo jasno, ale to je teď jedno. My se maximálně musíme soustředit na utkání v Jihlavě a jít do utkání s jasným cílem. Urvat tři body,“ říká asistent trenéra a sportovní manažer Jaromír Kverka starší.

Jeho svěřenci působí velice odhodlaně. „Je to psychicky velice náročné, ale už dvakrát v baráži kluci ukázali, že když musí, tak dokážou zabrat a vyhrát. Pevně věřím, že to předvedou i dnes v Jihlavě a vyždímou ze sebe o deset procent více než soupeř,“ přidává Kverka.
V úspěch věří i kapitán Vašek Skuhravý. „Neponecháme nic náhodě. Zhoršilo se počasí, tak do Jihlavy jedeme o den dříve. Budeme v klidu a budeme mít čas se pořádně na zápas soustředit. Každopádně víme, že pokud chceme extraligu udržet, tak musíme získat šest bodů ze dvou posledních utkání,“ dodává Skuhravý.