„Vždycky jsem měla ráda divadlo, ale jako divák. Představa, že bych se postavila na jeviště, pro mě byla nemyslitelná," říká Eva Valjentová, vedoucí souboru. K divadlu se nakonec dostala přes svoji kamarádku a zůstala mu věrná už hezkou řádku let, byť připouští, že zkombinovat rodinu, zaměstnání, v jejím případě i politickou kariéru a divadlo je někdy pěkná fuška. „Muž mi občas staví kufry za dveře," poznamenala s úsměvem, „ale naštěstí mám úžasně tolerantního muže," dodala.

Právě boj s časem je pro ochotníky často velký problém. Divadlo je pouze jejich koníček, mají rodiny, malé děti. A hrát divadlo znamená zkoušet, učit se texty, jezdit na zájezdy. Někdy je těžké skloubit čas potřebný na zkoušení. „Když začínáme zkoušet novou hru, rozjíždíme se pomalu, tak jednou týdně. Když finišujeme, pak i víckrát. A nervozita stoupá. Všichni ale máme podporu v rodinách, jinak by se to nedalo dělat," vysvětlila Valjentová.

Čas není jediným nepřítelem ochotníků. Zejména mladí herci odcházejí na studia a často už se zpět nevracejí. Někdy vypadne herec i v průběhu zkoušení nové hry nebo už v době, kdy s hrou vystupují, a je třeba roli nově přeobsadit a přezkoušet. Ochotnické soubory mívají často problémy i s financemi. „Slýcháme to často od souborů na přehlídkách, ale my si opravdu stěžovat nemůžeme. Jsme podporovaní jak městem, tak i kulturním domem," pochvalovala si vedoucí souboru. „Naší starostí je vydělat si hraním peníze, abychom pokryli provozní potřeby a zaplatili autorské poplatky. Tím, že nemusíme platit nájem, tak je používáme na kostýmy, kulisy," upřesnila.

Soubor Divadla bez zákulisí se dal do kupy zhruba před dvaceti lety a navazoval na původní, který léta ve městě fungoval a je spjat třeba s režisérem Bohumilem Gondíkem. V současné době v něm hraje 31 ochotníků.

O hercích se často říká, že jsou to svým způsobem exhibicionisté. „Já ten pocit nemám. Užívám si to, vnímám to jako určité vyblbnutí. V momentě, kdy vyjdete na jeviště, opona se roztáhne, jste v ději a přestanete vnímat všechno ostatní kolem," uzavřela.