Celorepublikový projekt bude mít v kynšperském kině premiéru, přestože už se celkově jedná o jeho 6. ročník. Festival je v Kynšperku naplánován na 20. března od 17 hodin a slibuje zajímavý program až do pozdního večera.

„V Kynšperku se takový festival zřejmě nikdy nekonal. Letos ale organizátorům Expediční kamery odřekli pořadatelé v Chebu, a tak jsme se nabídli, že by je Kynšperk mohl nahradit," říká iniciátor promítání Josef Kubát. Celkem už se přitom festival koná ve více než 200 českých a slovenských městech. „Hlavním tématem bude bezpochyby cestování, outdoor, adrenalin. Promítat se budou především zahraniční dokumentární snímky s touto tematikou, jeden dokument je ale i český. Současně jsme celou akci chtěli pojmout jako představení regionálních cestovatelů – proto jsme je oslovili s žádostí o poskytnutí fotografií z jejich cest, které se budou promítat v rámci doprovodného programu v zimní zahradě kina," prozradil Kubát. Právě v zimní zahradě si budou moct návštěvníci případně odpočinout od sezení v kinosále a případně se i občerstvit.

S Expediční kamerou přitom budou moct nahlédnout do největších jeskyní světa, na vrcholky Himálaje nebo přeplout na veslici Indický oceán. „Pokud se festival vydaří a získá si své návštěvníky, určitě to nebude naposledy, co se v kině bude pořádat. Současně také nemusí být jediný – filmových akcí s podobnou tematikou je celá řada a mohl by to být i jeden ze směrů, kterým by se kynšperské kino mohlo vydat. To ale záleží na tom, o co bude zájem," uzavřel Kubát.