Náročná trať s krkolomnými překážkami, které mnozí z nás nezdolají po čtyřech, natož na kole. Kousky jezdců, nad kterými se tají pánům dech a dámy raději zavírají oči. Nejlepší evropští jezdci. Obhájce titulu, český reprezentant Václav Kolář, jemuž v jeho domácím klubu říkají druhý Jágr. Tratě a úseky situovány v přírodě. Večerní vystoupení rockové skupiny AC/DC revival či ohňostroj doprovázený audiovizuálními efekty. To vše mohou vidět zájemci, kteří v sobotu 23. května přijedou do Březové u Sokolova. V tamním areálu zvaném Výsluní se totiž koná mistrovství Evropy v biketrialu.

„Účast přislíbilo zhruba 80 jezdců ze šesti zemí Evropy. Trať je hodně náročná a prověří kvality jezdců. V Březové je trať ryze přírodní. Mimo jiné jsou tam navezeny velké kameny z lomu a zakomponovány do přírody. Jsou zde opravdu krásné podmínky," říká šéf biketrialu Radim Kakáč. Jeho slova potvrzuje ředitel závodu Miroslav Bouda.

„Trať stavěli místní borci. Všechno to jsou jezdci s mezinárodními zkušenostmi. Řada z nich ověnčená titulem mistrů světa či Evropy. Na překážkách se vyřádili, jsou hodně náročné a diváci i jezdci se mají na co těšit," potvrdil Bouda. Ten zároveň vyzval veřejnost, aby respektovala dopravní značení, které bude po městě v době konání mistrovství umístěné, a parkovala na místech k tomu určených. Parkovat bude možné v těsné blízkosti fotbalového hřiště, takže to lidé budou mít na místo několik desítek metrů.

Na samotnou trať se těší i jeden z největších favoritů, obhájce titulu a český reprezentant Vašek Kolář. Zastihli jsme ho, právě když se chystal na sobotní březovský závod.

„Těším se moc. Jsem hodně zvědavý na trať a překážky, které pořadatelé připravili. Snad nebude pršet. To zcela mění podmínky závodu a možné je pak cokoliv," sdělil den před závodem Kolář. Za svého největšího konkurenta v boji o evropský titul považuje Jana Kočiše ze Slovenska.

Vašek Kolář tvrdí, že biketrial je parádní sport. „Když jede člověk závod a něco se mu nepodaří, tak na to musí zapomenout a nikdy to nesmí vzdát, dokud není úplný konec. Spousta věcí se totiž může ještě změnit. To bych si měl říct i sám pro sebe," směje se Kolář.

Prozradil i recept na to, jak být nejlepší. „Když člověk dře a má cíl a chce, tak to vždycky někam dotáhne. Ten, kdo má více natrénováno, na něj se usměje štěstí. Je rozdíl makat a makat. Když je člověk každý den na kole, řekne si, trénuji každý den, ale záleží taky jak. Když půlku tréninku prokecá s kámošema anebo se jen tak vozí, tak to je k ničemu. Člověk musí zkoušet občas nové věci a hlavně se trhnout od těch, kteří se jen a jen baví. To je cesta k úspěchu na závodech!" dodal Kolář.