V rámci přednášek se představí filmový historik Ivan Klimeš, který letos vydal knihu o vztahu kinematografie a státu v letech 1895–1945, a promluví na téma Film a naše komunikace s jinými věky. Každoroční nedělní výlety rozšíří přednáška oblíbeného sokolovského historika a pedagoga Vladimíra Bružeňáka. Letos na tradiční výlety naváže i sobotní přednáškou Sokolovské osudy – velké příběhy malého regionu ve 20. století. Film Sokolov je pro všechny návštěvníky jako obvykle zcela zdarma.

„Kontakt je hybným procesem veškerého života ve společnosti. Kontakt je potřebnou rozbuškou pro navázání přátelství nebo rozhoření lásky. Osvojujeme si pravidla společenského kontaktu a kontakt je i podmínkou pro mírovou koexistenci jednotlivých společenství a národů, tedy hodnot, které v současné době balancují na špičce nože. Nám se líbí, že Kontakt je o setkávání, spojení i rozcházení," říká Hana Prokšová, ředitelka Filmu Sokolov, a zdůvodňuje tak výběr letošního tématu.

Celovečerní filmová nabídka přinese snový francouzsko-československý animovaný snímek Divoká planeta (1973) Reného Lalouxe. Dalším československým úlovkem bude Kopytem sem, kopytem tam (1988) režisérky Věry Chytilové, která se v něm věnuje problematice AIDS. Mezi novějšími filmy diváci naleznou severský snímek o lavině a mrazivém rozkladu manželského vztahu Vyšší moc (2014), který natočil režisér Ruben Östlund a nasbíral za něj řadu filmových cen včetně Zlatého glóbu za nejlepší cizojazyčný film. Johna Travoltu v roli zvukaře přinese napínavý thriller Briana De Palmy Výstřel (1981). Dokumentární road-movie o vytváření sítí lidského kontaktu, to bude polský film 6 kroků od sebe (2014), po kterém bude následovat diskuse. Filmový program zahraje ale i na vyzývavější strunu letošního tématu. V pátek večer se na plátně objeví kultovní sovětské sci-fi Aelita: Kráska z Marsu (1924), jehož promítání ozvláštní živý hudební doprovod, či japonský snímek Korida lásky (1976), který překonal mnohá tabu v oblasti erotiky na plátně.

Kromě celovečerních snímků se letos bude promítat i několik krátkých filmů. „U krátkých filmů je totiž kontakt diváka se snímkem velmi specifický. Je to jako náhodné setkání, při kterém si během chvilky musíme utvořit co nejkomplexnější dojem. Pozvání zároveň přijala i Haruna Honcoop, mladá, nadějná režisérka z FAMU," zve Hana Prokšová. Mezi dalšími krátkými filmy se diváci mohou těšit na černou trilogii Takový nádherný den od Dona Hertzfeldta, nový snímek Operator a dokumentární krátký film o přípravě tradičního asijského pokrmu a vztahu dvou generací – Můžeš se to prostě naučit.

Neodmyslitelnou součástí festivalu bude i letos kromě filmů a přednášek také odlehčenější program. Letos při něm nesmí chybět ten, kdo chce poznat nové přátele nebo lásku, protože se uskuteční večerní speed dating neboli rychlé rande. Ojedinělé budou také půlhodinové lekce jógy, které připomenou důležitost kontaktu s vlastním tělem. Již potřetí zahraje ve večerních hodinách svůj hudební mix filmovědné trio DJ Deleuze. V neděli je pak pro všechny návštěvníky připraven již zmiňovaný tradiční výlet, tentokrát po významných místech samotného města Sokolov.

Filmově-vzdělávací seminář Film Sokolov připravují každoročně studenti a absolventi různých oborů na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy za finanční i organizační podpory města Sokolov a Ministerstva kultury.