Zpěvačka Ewa Farna byla hvězdným hostem druhého koncertu Kraslického hudebního jara. Ten se konal ve středu večer v kulturním domě. Na pořadu festivalu bude ještě taneční blok. Více v rozhovoru s pořadatelkou Kraslického hudebního jara a sbormistryní Ivetou Poslední.

Letošní ročník Kraslického hudebního jara má hvězdné hosty. Při prvním koncertě účinkovala například Valérie Zawadská a nyní přijela Ewa Farna. Jak vznikla spolupráce právě s ní?
V první řadě musím říct, že na Ewu Farnou se naši zpěváčci i kraslické publikum velmi těšili, o čemž svědčil i fakt, že jsme opět měli vyprodáno. Ewa přijela společně s Janem Steinsdörferem, který je kraslickým rodákem. A právě díky Honzovi, který je šéfem Ewiny doprovodné kapely, přijela zpěvačka i k nám do Kraslic. Honza v současné době žije v Praze a kromě spolupráce s Ewou se věnuje zejména hudbě jazzové. Má své jazzové trio, které v loňském roce zahrálo na našem festivalu s vynikající zpěvačkou Sisou Fehérovou.

Diváci odměnili bouřlivým potleskem i společnou závěrečnou skladbu Déšť, kterou si společně s Ewou Farnou zazpíval i kraslický sbor. Jak se vůbec trénují společné písně?
Byla to krásná skladba, kterou Ewa Farna sama otextovala a Jane Steinsdörfer zhudebnil. Naše sbory Harmonie Kraslice a GymsoChoir Sokolov ji pak pečlivě zkoušely. Honza nám poslal noty, a protože je píseň na kanálu youtube, zpívali jsme si náš part společně s Ewou. Poprvé tzv. naživo jsme si píseň zkusili až na předkoncertní generálce. Moji zpěváčci jsou na tento postup zvyklí. Stejně tak jsme například zkoušeli i s Hudbou Hradní stráže, s Bárou Basikovou či Jitkou Zelenkovou. Vím, že se na svá zlatíčka mohu spolehnout, a jsem na ně také náležitě hrdá.

Jak bude další program Kraslického hudebního jara pokračovat a jak jeho průběh osobně prožíváte?
Ještě nás čeká taneční podvečer s názvem Kouzlo tance, kterým bude celý festival končit. Průběh festivalu prožívám velmi intenzivně, protože je to nejen časově, ale též organizačně velmi náročná záležitost. Bez několika svých dobrých přátel, kteří mi velmi pomáhají, bych se do tak velkolepého projektu vůbec nemohla pustit, a tímto jim moc děkuji. Vždy před samotným koncertem mám strach, zda všechno klapne. Ale na druhé straně se i velmi těším, protože setkání s našimi předními umělci stojí opravdu za to. A protože jsem především kantorka, mám velikou radost, že mohu tímto způsobem kulturu přiblížit i mým žáčkům zpěváčkům.

Co čeká váš sbor v následujících měsících, a tedy i přes léto?
Letošní školní rok zakončím se všemi svými zpěváčky ve středu 25. června od 17 hodin na závěrečném „Mejdánku" v novém sále ZUŠ v Kraslicích, kam srdečně zvu všechny rodiče a další rodinné příslušníky a také všechny naše fanoušky a příznivce, kteří si nás nejen rádi poslechnou, ale třeba si s námi i zazpívají a zatančí. Dětské sbory pak čekají zasloužené prázdniny. S vybranými zpěváčky se však budeme scházet i v tomto období, neboť budeme připravovat překvapení na jednu nejmenovanou svatbu. A dospělí zpěváci sboru Vivat Musica se budou připravovat na koncert v kostele na Přebuzi, který se uskuteční 23. srpna.

Blíží se konec festivalu. Máte už nyní představu, jak by mohl vypadat další ročník KHJ, o který je doposud enormní zájem?
Ano, představu samozřejmě mám, ale umělci jsou zatím v jednání, proto bych nerada předbíhala. Určitě se však diváci mají na co těšit a i díky Sokolovskému deníku se jistě o všem včas dozvědí.