Například v Sokolově se koná Kulturní léto, v Karlových Varech Majáles nebo symfonický orchestr hraje na kolonádě.

Karlovy Vary se staly letos poprvé v historii zastávkou Majálesu, který zahrnuje hned tři akce během léta. První koncerty se odehrály už ve čtvrtek a v pátek v letním kině a poslední, třetí si užijí nadšenci a milovníci hudby až 26. srpna, kdy zahrají Prago Union a lokální kapely. Součástí Majálesu Karlovy Vary byl i busking festival, kdy do ulic města vyrazili pouliční umělci z celého světa nebo aspoň jejich část. „Primárním cílem spolupráce města s agenturou Pilsen Live bylo oživení letního kina, což se sérií koncertů zvučných jmen bezpochyby podaří,“ uvedl náměstek primátora Jiří Klsák.

Na své si v Karlových Varech přijdou i milovníci vážné hudby. Karlovarský symfonický orchestr během prázdnin odehraje svou už tradiční šňůru kolonádních koncertů. Už dnes si místní symfoniky můžete poslechnout od 16:30 na Mlýnské kolonádě. Den nato, 16. července, ve stejnou dobu zahrají na Tržní kolonádě a 18. července na ně narazíte opět v 16:30 před Grandhotelem Pupp.

Ivan Mládek.
Letní koncerty odstartuje na statku Ivan Mládek

V Sokolově vsadili na oblíbené koncerty na náměstí. Ty se konají v rámci Sokolovského kulturního léta každý čtvrtek a pro diváky jsou zdarma. Letošním podtitulem je Moře slunce.
Většina akcí se odehraje na Starém náměstí, kde se město snaží oživit tuto zónu. Ta podle názoru některých lidí a tamních podnikatelů skomírá. Koncerty se konají vždy od 17 hodin a diváci se mohou těšit na kapely Všehochuť, Vopejkači, Drsná žízeň, Stráníci, Snad to vyjde nebo DRC. Ve čtvrtek 31. srpna pak vše vyvrcholí akcí s názvem Ekompilace Tour 2017: Wohnout & regionální rockové skupiny.

Dalším zpestřením prázdnin v Sokolově je letní kino přímo na pláži plovárny Michal. Na programu je 14 projekcí po celé letní prázdniny. V červenci bude kino promítat každý pátek a sobotu od 21:30, v srpnu pak jen o sobotách od 21:00 hodin. Vstupné na všechny filmy je 50 korun.

Festivaly žijí na Chebsku hlavně Mariánské Lázně. První srpnový víkend se u Ferdinandova pramene odehraje Čajokrásno. Je to třetí ročník Festivalu čaje a čajové kultury. V době od 17. do 29. srpna se bude konat 58. ročník Chopinova festivalu, což je druhý nejstarší hudební festival v ČR. Na symfonických koncertech, klavírních recitálech, sobotních a nedělních matiné účinkují umělci světových jmen.

Na přelomu srpna a září se odehraje Marienbad Film Festival, který je nejen o experimentálním filmu.