Operu bez Rusalky si v Lokti zřejmě nelze ani představit. Velké dílo má pořád své diváky i přes řadu let. Lidi neodradila dokonce ani opakovaná vystoupení a i letos se na ni mohou těšit. Pořadatelé se dohodli, že ačkoliv Jan Ježek už nebude u zrodu dalšího loketského kulturního léta jako hlavní pořadatel, zůstane i nadále uměleckým poradcem.

Festival se proto ponese v podobném duchu. „Nové nápady jsem přenechal neziskové organizaci, která nyní bude dál pokračovat v mých šlépějích, já si ale letos konečně budu moct pořádně zazpívat," říká Jan Ježek, operetní pěvec a zároveň bývalý hlavní pořadatel. Velkou rolí pro něj bude zároveň i účast v muzikálu Bídníci, který letos také oživí loketský amfiteátr.

Letošní ročník obohatí dokonce i malé scény, které by měly hned na počátku vyrůst přímo na loketském náměstí. Vystoupí zde kapely jako doprovodný program, tahle vystoupení budou pro diváky příjemná i v tom, že budou zdarma. Špatná zpráva by to ale částečně mohla být pro místní řidiče, stánky je totiž připraví o některá parkovací místa.

„Pravdou je, že náměstí přijde o několik parkovacích míst, my ale doufáme, že situace nebude nijak náročná. Neměla by nikoho moc omezit," vysvětlil starosta Lokte Zdeněk Bednář.

Autor: Klára Čurlinová