Už zítra se ale Karlovy Vary s filmem na rok rozloučí. Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) nedošlo při letošním ročníku k žádným závažným excesům a stížností bylo přiměřeně.

„Hned v počátku jsme řešili problémy s hlukem v klubu Aeroport, složitější byl i úklid města a problémy byly i s dopravou. Já jsem ale s letošním průběhem festivalu spokojen," uvedl primátor Kulhánek.

I on využil dvou volných dnů k návštěvě kina. „Viděl jsem 12 filmů a byly velmi zdařilé," pochvaloval si. Jaký snímek si nemá nechat ujít, s tím mu pomohl Karel Och, umělecký ředitel MFF.

Podle Marcela Vlasáka, velitele městské policie, oznámení občanů překročila hranici 100. „Nejvíce se lidé na strážníky obraceli kvůli dopravě, rovněž jim vadili bezdomovci a rušení nočního klidu. Poslední významnou položkou v oznámeních byli zaběhnutí psi," konstatoval.

Podle velitele strážníků přijelo hodně lidí do Karlových Varů především na festival, ale některé více než filmy zajímá zábava. „S nimi pak mají strážníci nejvíce starostí. Řeší od přihlouplého, ale jinak neškodného omotávání sochy toaletním papírem přes drobné strkanice až po fyzické napadení. Poslední případ se odehrál včera ráno po páté hodině přímo u Thermalu a případ si již převzala Policie ČR," vysvětlil velitel. To s dopravou měli strážníci daleko větší práci a museli nasadit 25 nepopulárních botiček. Což při obrovské mase lidí ve městě zase není až tak mnoho, ale městská policie je během festivalu tolerantní. Špatné parkování ale neodpouští ani při MFF a od začátku festivalu vyřešila již téměř 300 přestupků. „Převážná část z nich končí výzvou za stěračem a dořešením na služebně městské policie. Nejzatíženějšími lokalitami jsou Čertův ostrov, Drahovice a Bezručova ulice," vysvětlil velitel Vlasák. Festivaloví návštěvníci byli ohleduplní i ke kolonádám, a také k Vřídlu. „Žádnou zvláštní událost jsme nezaznamenali, ale já to nechci říkat ani nahlas," uvedl Milan Trnka, ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád. Letošní filmový festival je podle něj klidnější a Vřídlo novou celebritou. Foto s tryskající vodou za zády si nechal ujít málokdo.