Letošní novinkou nevšedního dětského dne byl takzvaný Malý jarmark, kde se v roli řemeslníků a prodejců představily samy děti. Jedním z takových šikulů byl osmiletý Aleš, jenž ve svém stánku s maminkou prodával dekorační předměty z papíru.

„Nejvíce si lidé kupovali záložky do knížek. O ty byl opravdu zájem," pochvaloval si Aleš. Jak dále prozradil, s výrobou mu doma kromě maminky pomáhala i babička a mladší bratr Vítek.

Smyslem Malého jarmarku bylo umožnit šikovným dětem, které rády tvoří, nabídnout své výtvory širší veřejnosti a zároveň si zkusit, co taková práce trhovce vlastně obnáší. „Měli jsme tu celkem šest dětských stánků s nejrůznějším zbožím. Malí prodejci v nich nabízeli obrázky, drobné šperky, origami, a dokonce i domácí sušenky nebo buchty," vyjmenovala Romana Vlková ze statku Bernard. „Z mého pohledu se Malý jarmark vydařil. Věřím, že spokojené byly nejen děti, ale i jejich zákazníci," doplnila Vlková.

Tradiční řemesla našim dětem platí za jednu z nejoblíbenějších akcí na statku Bernard. A to se potvrdilo i letos, kdy nádvoří zaplnily stovky návštěvníků. Během dne je bavilo hudební divadélko, kouzelník, flašinetář a v neposlední řadě i skřítek Kapík, který zval děti do Zábavně naučného centra řeky Ohře.

Aktuálně je na Bernardu k vidění výstava batiky, a to každý den kromě pondělí v době od 10 do 18 hodin. Další akcí na statku bude Festival řemesel, který se uskuteční o víkendu 18. a 19. června.