Kdo zahraje letos na Goodfestu?
PETER PAN COMPLEX
ADRIAN T.BELL
THE FELLAS
TATA BOJS
EXHIBICE V
U-RAMPĚ
VOJTA LAVIČKA
SUNFLOWER CARAVAN
LAZER VIKING
METRONOME BLUES

„Naším cílem je v Karlových Varech vybudovat nezávislou platformu pro muzikanty, které považujeme za nadějné pro export do zahraničí. Každý rok se snažíme vybrat z toho, co česká scéna nabízí, a při našem nejlepší vědomí a svědomí si vsadit na některé koně, kterým pak skrze další projekty pomáháme do zahraničí. Letos nejvíce věříme projektům Lazer Viking, Adrien T. Bell a Metronome Blues. V současné době je to třeba Czech Music Office v Praze, která si všímá akcí, jako je Goodfest, nebo Institut moderní hudby. Spoléháme na to, že některá z kapel, které jsme prezentovali ve Varech, získá šanci na vývoz do zahraničí,“ uvedl hlavní pořadatel festivalu Jonny Anděl.

Kromě Tata Bojs, kteří jsou hlavním tahákem festivalu, se můžete těšit i na kapely z české alternativní scény, mezi které patří Peter Pan Complex, Vojta Lavička nebo už zmíněná kapela Metronome Blues. Goodfest je specifický především dramaturgií, která klade důraz na kvalitu, nikoliv masovost. „Česká hudba už delší dobu nemá žádný reálný úspěch v zahraničí a Goodfest je jeden z projektů, který by měl podpořit kapely, které se o kýžený export snaží. Vstupenkou je, že musejí zpívat anglicky. Češi mají co nabídnout, ale problém je, že nám nikdo nerozumí. Rád bych viděl, jak v Čechách vyroste kapela, která bude šikovně a unikátně kloubit českou hudební tradici s novým jazykem, angličtinou. Někomu může přijít umělé zpívat anglicky, ale už dnes většina Čechů anglicky rozumí. V okamžiku, kdy budeme cítit, že je to naše druhá vlastní řeč, můžeme světu vyprávět o našich radostech a strastech. Dokud to neuděláme, svět se o nás nedozví. Proč? Protože svět nemluví česky,“ řekl Anděl.

Kromě skvělých kapel se můžete těšit také na bohatý doprovodný program. „Letos se nám podařilo festival zvětšit na opravdu solidní úroveň. Máme dvě pódia, u-rampu, exhibice, volnočasovou zábavu pro diváky, atrakce a široké spektrum alkoholu. Hlavní pódium se jmenuje Kaolin stage, kterou jsme postavili na počest našeho největšího fanouška Vojty Zítka ze Sedleckého kaolinu. Druhá se jmenuje ZdaryVary stage. Ta zase odkazuje na legendární akce stejnojmenného názvu,“ popsal Anděl.

Goodfest není jen o nezřízené zábavě, ale také o snaze nabídnout posluchačům něco víc. „Bojujeme s větrnými mlýny, snažíme se lidem dát něco nového, zajímavého, nevšedního a to je vždycky těžší než je jenom krmit tím, co znají. Proto tam máme dobrovolné, i když doporučené vstupné,“ vysvětlil Anděl.

V neposlední řadě má letošní ročník jedno velké přání, které se mu možná vyplní. „Chceme zburcovat fanoušky, aby přišli vyhecovat organizátory někdejších ZdaryVary párty a tím je přiměli, aby udělali desátý ročník ZdaryVary. Je to věc patriotismu,“ nastínil Anděl.

Už tento pátek od 15:30 na Sokoláku. Můžete se těšit i na afterparty, která bude v Cruxu.