V horské Stříbrné na Kraslicku si dali dostaveníčko příznivci revivalu. A na přání posluchačů zněly Stříbrnou všechny hudební žánry. Fanoušci tvrdší muziky v džískách se tu mísili s černě oděnými depešáky. Přijeli lidé nejen z celého regionu, ale i ze sousedního Německa.

Hudební večer rozjeli revivaloví Absolute Bon Jovi. Mnoho přítomných mezi sebou hovořilo o tom, že tato formace má být jedna z nejlepších v Evropě. A zvěsti nezklamaly. Úžasný výkon oceněný bouřlivým potleskem. „Když člověk zavře oči a jen poslouchá, jsou k nepoznání od originálu," řekl jeden z přítomných, Jan Šudák z Kraslic. Poté přišli na řadu Depeche Mode. Plac pod pódiem zahalila černá barva vlnících se těl.

„Úžasný. Hudba mého mládí," zhodnotila výkon kapely Máša Věrka Kubincová. Dost příznivců měl i třetí revival Pink Floyd. V kapele totiž hráli místní borci. Závěr patřil skupině RCZ, která předvedla Rammstein Tribute Show. Rammsteini si dali opravdu záležet. Vystoupení bylo velkolepé. Jejich show se neobešla bez ohnivých efektů a působivých kostýmů. „Lidé si tuhle směsici hudebních žánrů přáli. O kvalitě kapel svědčí i zájem v předprodeji," řekl pořadatel Tomáš Cvek.

Revivalový fest byl ve Stříbrné teprve podruhé, ale již si stačil vydobýt velkou oblibu mezi hudebními fanoušky z celého kraje. Prostranství u penzionu Márty, kde se koncert konal, bylo zcela zaplněné zpívajícími lidmi, kteří neváhali přijet ze všech koutů našeho regionu. Tomáš Cvek v rozhovoru prozradil, proč tomu tak je.

Loňský, premiérový ročník měl slušnou účast. Ten letošní ji ještě překonal. Prozradíte recept?
Zkusím. Za prvé, poslouchám a zjišťuji mezi lidmi, co by si přáli za kapely. Pak se snažím jejich přání vyhovět. Za druhé, prostředí penzionu Márty nemá chybu. Lidé si Stříbrnou oblíbili a prostě sem přijdou. Za další, kapely zde mají kompletní zázemí i s možností ubytování přímo v místě konání koncertu. A v neposlední řadě jsme objednali i slunečné počasí.

Proč zrovna revival a ne třeba místní kapely?
My jsme zde pořádali v minulosti různé akce. Mnoho lidí si jistě vzpomene na Stříbrnou páku nebo Stříbrnou kládu. Soutěže jsme vždy doplňovali kapelami. Jednou jsme pozvali Genesis revival a ten byl tak dobrý, že to tady lidi doslova rozsekalo. Tak jsme je loni pozvali opět. K nim další revivalové kapely a měli přitom i štěstí. Vybrali jsme totiž AC/DC, a kdo zde byl, mi potvrdí, že to nemělo chybu. Tak jsme se letos rozhodli udělat Revival Fest. Chtěli to hlavně lidi a návštěva tomu nasvědčovala.

Některá originální kapela má více revivalů. Podle čeho je vybíráte?
Poslouchám je a hodně hledám na internetu. Dám na doporučení anebo si je jedu poslechnout osobně. Jsou kapely, které mě osloví okamžitě, zrovna jako tady kluci z Bon Jovi, ty nemají chybu. Zavřu oči a poslouchám. Bereme sem kapely, který to umí a vyloženě je to baví. Nedělají to jen kvůli penězům.

Kolik stojí v průměru jedna dobrá revivalová kapela?
Zhruba kolem dvaceti tisíc. Letošní rozpočet je oproti loňskému zhruba jednou takový. Šli jsme s kvalitou ještě výš. Hodně záleží na tom, odkud kapely jsou. Zrovna letos jsme jednali s Guns and Roses revivalem ze Slovenska. Ti mě dostali okamžitě. Jenomže kluci jsou ze Slovenska a cesťák je dražší jak vystoupení.

Už se rýsují nějaké revivalové kapely na příští ročník?
Výše zmínění Guns and Roses jsou tak přesvědčiví, že je tu chceme příští rok mít. Další by měla být skupina Elán a Red Hot Chili Peppers. K nim ještě čtvrtou kapelu. Čtyři kapely si myslím stačí. Můžeme tedy opět začít obíhat sponzory a žadonit o peníze. Všem, které jsem zmiňoval během koncertu, chci poděkovat. Přispělo i město Kraslice, odkud je většina fanoušků.