Skupina deseti žáků a dvou učitelů ze základní školy v Běžecké ulici navštívila v rámci programu Evropské unie Comenius – partnerství škol zahraničí. Projekt „Golden hands of Europe" se v květnu dočkal posledního dílu. Místem závěrečného mezinárodního setkání byly polské Pinczyce. Program setkání byl jako obvykle napěchovaný.

„Začal pohádkou O červeném Karkulákovi, kterou pro nás na přivítanou připravili polští kamarádi. Vzhledem k tomu, že jsou hlavním tématem řemesla, navštívili jsme keramickou dílnu, zkusili si výrobu ručního papíru a navštívili Osikovou Dolinu, malou řemeslnou výrobnu v městečku Kozieglowy. Tady se z hoblin z osikového dřeva vyrábí nejrůznější dekorativní předměty, například ozdoby na vánoční stromky, šperky a lustry.Podívali jsme se také do polského horského střediska Zakopané a jeli jsme se podívat na černou madonu na nejvýznamnější polské poutní místo. Tím je Jasna Gora v městě Czenstochowa. Poslední večer jsme ochutnali místní specialitu pieczonky s maslankou," přiblížil jeden z kantorů Josef Hubený.

Kdo se chce o projektu dozvědět více, může navštívit projektovou výstavu, která bude v druhé polovině června umístěna v Hornickém domě.