Karlovarský kraj – Začíná advent, období vánočních příprav, pečení cukroví, vymýšlení dárků, čas klidu a pohody. A také jarmarků, trhů a slavností spojených s rozsvěcením vánočních výzdob měst a obcí či slavnostním rozzářením vánočních stromů na náměstích. Karlovy Vary stejně jako Sokolov rozsvítí své stromy v nedělní podvečer, v Chebu bude strom a náměstí zářit již od sobotního setmění. Mariánské Lázně si tento akt nechají dokonce až na čtvrtek 3. prosince a spojí jej se zahájením jarmarku a Jenišov svůj obecní strom slavnostně rozsvítí až 20. prosince. Naopak Nová Role i Kraslice ukáží světu rozsvícené vánoční stromy už dnes.

V Lázních Kynžvartu se tradičního rozsvěcení vánočního stromu ujme anděl, který přilétne z nebe zítra, a například ve Velké Hleďsebi požehná vánočnímu stromu i Řehoř Pavel Urban, a to v neděli 29. listopadu v 17 hodin. V Boči se stromek rozsvítí na návsi zítra v 16 hodin. Také Jáchymov si s městským vánočním stromem pospíšil a rozsvítí jej již dnes s pátou hodinou podvečerní. V Chodově se tak stane o čtvrt hodiny dříve. V Rotavě je rozsvěcení vánočního stromu, který budou zdobit děti, naplánováno na nedělní večer. Ve stejný čas se rozzáří světla i na vánočním stromě v Ostrově. V Mezirolí se tak stane již zítra.

V Březové u Sokolova vystoupí zítra od 15.30 hodin střídavě pěvecký sbor z Lokte CUBITUS a dechový orchestr BŘEZOVÁČEK se svými sólisty. Od 16.00 hodin požehná adventnímu věnci loketský farář doktor Majkov, který zapálí první adventní svíci.

Řada kulturních vystoupení nejen dětí ze škol a školek bude provázet také sokolovské rozsvěcení. Můžete rovněž přijmout pozvání na polévku zdarma z rukou starosty města a jeho zástupců od 15 hodin. Ve 14.30 vystoupí taneční skupina Glamour, v 15.20 folková Skupina Poitín. Večer navazuje adventní koncert v klášterním kostele sv. Antonína Paduánského od 18 hodin. Zazpívá zde Věra Martinová.

Náměstí před radnicí v Lokti se zítra od 13 hodin promění v tržiště. Kromě stánků s horkými nápoji a dalším občerstvením budou k mání řemeslné výrobky, svíčky, čepice, šály, jmelí a další nejrůznější předvánoční zboží. V neděli se na malé scéně uskuteční od 16.00 hodin kulturní program, v němž se představí obě školky, ZŠ Loket i ZUŠ.
Chebské vánoční trhy začnou už zítra po 17. hodině, kdy vystoupí Jaroslav Uhlíř, a jako tradičně lákají na více než dvě desítky dřevěných stánků s vánočním zbožím a různými dobrotami, na oblíbené kluziště, ale také nabitý program.

„Chebské vánoční trhy budou opět nabízet volně přístupné ledové kluziště, tržiště, Ježíškovu dílnu, krásně nazdobené stromy i celé náměstí nebo také bohatý doprovodný program s vystoupeními populárních interpretů," popsala trhy mluvčí chebské radnice Simona Liptáková. V neděli bude chebské pódium patřit Františku Nedvědovi a kapele Tie Break.

Františkovy Lázně zvou k hudebnímu altánu u Františkova pramene na malý adventní trh a rozsvícení vánočního stromu, celý program začne zítra v deset hodin. Připraven je Adventní koncert ZUŠ Járy Cimrmana, vystoupení folklorního souboru Marjánek a na závěr pak kapela Parohanka.

Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu se bude v Kraslicích konat už dnes. Ponese se navíc ve znamení rekordů. Vůbec poprvé se totiž místní pokusí vytvořit rekord v počtu zapálených fontán. „Vše pak zapíšeme do nové Kraslické knihy rekordů," řekl Stanislav Fořt z kraslické Agentury On-Off, která s městem rozsvěcení vánočního stromu připravuje. „Návštěvníci se mohou také těšit nejen na stánky, rozsvícení stromu, zpívání koled, ale i na lasershow," sdělil starosta Kraslic Roman Kotilínek. Začátek je v 17 hodin, avšak už od 12 hodin budou na náměstí trhy.

V Rotavě je rozsvěcení vánočního stromu naplánováno na neděli. Zdobit ho budou místní děti. V 16 hodin bude otevřen místní kostel, kde bude posvěceno Betlémské světlo. V 17 hodin se od kostela vydá lampionový průvod směrem k radnici, kde se bude zdobit vánoční stromeček. V 18.30 hodin se pak odehraje jeho slavnostní rozsvícení.
Chodovský adventní program odstartuje dnes od 15.30 hodin. Vystoupí pěvecký sbor Základní umělecké školy v Chodově a kapela Alison. Během hudebního vystoupení se bude návštěvníkům rozdávat tradiční vánoční štola a teplý čaj. Po rozsvícení vánočního stromu zakončí adventní program v 18 hodin Hudba Hradní stráže a Policie ČR, která vystoupí v evangelickém kostele.

V nově upraveném parčíku před kostelem sv. Jáchyma v Jáchymově vystoupí již dnes od 15.15 hodin kapela Schovanky, poté děti ze základní a základní umělecké školy a posléze se rozzáří vánoční strom. Chybět nebude svařáček, cukroví a ukázka tradičních řemesel.