Pestrou kulturní sezónu slibuje pro letošní rok statek Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční řemeslné trhy, zábavné akce pro děti i koncert pod širým nebem. Žhavou novinkou je tentokrát živé vystoupení známé improvizační skupiny Partička. Baviči přijedou za svými fanoušky ve středu 10. června a vystoupí na nádvoří přímo pod otevřeným nebem. Královské Poříčí je jednou ze zastávek open-air šňůry Partička na vzduchu Tour 2015. Organizátoři odhadují, že o představení známých humoristů bude velký zájem. „Partička jede na vlně popularity a podle toho také vypadá předprodej. Vstupenky jdou poměrně dobře na odbyt," uvedl jednatel statku Bernard Miroslav Makovička.

Tahákem bude také letní koncert Václava Neckáře se skupinou Bacily. „Na vystoupení této české hudební legendy se osobně velice těším. Myslím si totiž, že právě tento druh muziky se do komorního prostředí historického nádvoří statku Bernard výborně hodí," prohlásil Makovička. „Koncert Václava Neckáře bude jistě skvělým zážitkem. Publikum se dočká známých hitovek i starých dobrých šlágrů. Chybět nebudou ani písničky z nejnovějšího alba Mezi svými, které vyšlo koncem minulého roku," doplnil s tím, že hudební vystoupení populárního zpěváka je naplánované na pátek 21. srpna. Statek sází na osvědčené akce, a tak i letos přichází se zábavou pro celou rodinu. Už v sobotu 16. května vypukne na Bernardu netradiční dětský den zaměřený na lidová řemesla. „Stalo se již pravidlem, že Tradiční řemesla našim dětem jsou jednou z našich nejnavštěvovanějších akcí. Minulý rok přilákala 850 lidí," připomenul Makovička.

Tím ale výčet letošních akcí nekončí. Velkou událostí bude i dvoudenní Veletrh tradičních řemesel, na který se o víkendu 19. a 20. června sjedou řemeslníci z celé České republiky, aby ukázali to nejlepší ze svého umění. Konec září by měl naopak patřit vyznavačům silných mašin. „Minulý rok se ukončení motorkářské sezóny na statku Bernard nekonalo. Letos na podzim by se však spanilá jízda do Královského Poříčí měla vrátit. Alespoň v to doufáme," poznamenal Makovička.

V listopadu budou lidé na Bernardu jako obvykle vyhlížet příjezd svatého Martina na bílém koni a v prosinci se pak mohou vypravit na stylové vánoční trhy, pro které jsou pravidelně vyhrazené dvě adventní neděle.

Během roku se na statku příležitostně konají i zajímavé výstavy. Ta aktuální s názvem Devatero výtvarných technik představuje práce dětí a dospělých z Městského domu dětí a mládeže Ostrov. K vidění jsou plátěné výrobky, ovčí rouno, paličkovaná krajka, batika, keramika a další ruční práce. Výstavu je možné navštívit až do konce června, a to v době od úterý do neděle, vždy od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma.