Norimberský umělec a zahradník Thomas May, zakladatel tamějšího „Institutu stébla trávy", zprostředkovává lidem na celém světě jedinečné prožitky vztahů mezi člověkem a rostlinami. „Thomas May zkoumá fenomén trávy jako kulturní prostředí. Je fascinován letem a šířením jejích semínek vzdušnými proudy, klíčením, zázračným vznikem a růstem nových stébel, jejich vzájemnou interakcí a podivuhodně mocným zeleným společenstvím," zve kurátor výstavy Josef Vomáčka. Návštěvníci nové sokolovské výstavy, která začíná vernisáží za účasti autora dnes od 17:30 hodin, tak uvidí živé rostliny v jejich půvabně dynamických příbězích i fotografie a artefakty z umělcových meditativních akcí, intervencí a experimentů v krajině – na travnatých loukách, v lesích a parcích.

Šestačtyřicetiletý Thomas May se narodil v nedalekém hornofalckém Amberku. V devadesátých letech absolvoval Akademii výtvarných umění v Norimberku, kde dnes vyučuje, a Vysokou školu designu v Karlsruhe. Jako „Artist in Residence" pak tvořil a vystavoval na uměleckých setkáních Germinations v anglickém Hullu, v čínském Šenzenu, japonské Aijimě, finském Nykarleby nebo na sympoziích Wackerovy kulturní společnosti v Darmstadtu.

Vyučoval také na akademii Gedai v Tokiu a vystavoval i v Jižní Koreji, Švédsku, Makedonii, Polsku, České republice, na Ukrajině, v Itálii, Rakousku a dalších zemích. Milovníkům umění v našem regionu je znám například svým monumentálním dílem „Leknínový rybník" na zahradní výstavě v Chebu v roce 2006.

Výstava v Sokolově potrvá do 14. června, otevřeno je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin, vstup je díky laskavé podpoře města Sokolova a Ministerstva kultury ČR zdarma.

Autor: Tomáš Kábrt