Martin Krajc, absolvent pražské Akademie výtvarných umění, známý například z nedávných výstav v prestižních síních, jako jsou pražské Galerie Václava Špály a Dvořák Sec Contemporary, Saatchi Gallery v Londýně, Fortezza da Basso ve Florencii nebo VNG v Lipsku, kombinuje pronikavou akademickou malbu se zářivým světem reklamních fotografií. Vernisáž za účasti autora se koná dnes od 17:30 hodin.

Martin Krajc studoval na AVU v malířském atelieru Michaela Rittsteina a na Facultad de Bellas Artes Universidad Complutense ve španělském Madridu. Zobrazuje studie interiéru, urbánní krajiny, zvířata, lidské figury i vše zároveň. Používá osobitou kombinovanou techniku směšující malbu akrylem, uhel, laky, neváhá zapojit ani rtěnku. Dobové téma vyprázdněné reklamní krásy zpracovává „neopopově" přímočaře a ironicky destruuje její retušovanou dokonalost. Využitím skleněných „žvýkačkových bublin" trčících z dívčích rtů na plátnech vtahuje navíc do svých děl zrcadlením se svéráznou deformací jejich okolí včetně diváka. Výsledkem je okouzlená fascinace ze světa s jeho vrcholnými estetickými projevy i dekadentní smyslností a vnitřní vyprázdněností.

Autorova plátna jako na jevišti rozehrávají reálné obrazy i s jejich volnými, intuitivně odhmotněnými společenskými a osobními asociacemi, podobně jako při surfování na internetu. Znatelná je přitom jeho inspirace emotivním až extatickým španělským barokem, které umělec vstřebal při svém studiu v Madridu, a díla tamějších mistrů Vélasqueze a Goyi.

Výstava bude otevřena denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin do 2. března. Vstup je díky finanční podpoře města Sokolova a Ministerstva kultury ČR zdarma.