Na startovní listině tradičně nebude chybět ani za podpory projektu motoristického sportu Budweiser Racing úřadující mezinárodní mistr České republiky, mistr Evropy a v současnosti nejlepší český motokrosař, osmadvacetiletý Martin Michek, který bude hájit barvy Buksa Ados KTM Racing. S Martinem jsme si před motokrosovou událostí, která zachvátí čtvrtý červencový víkend západ Čech, povídali.

Martine, jak byste bilancoval, když se vrátíte zpět v čase, zimní přípravu?
Zimní příprava byla stejná jako předešlé sezony. Už mám totiž zaběhlý svůj systém, takže ho moc neobměňuji, ale pochopitelně zkouším i nějaké nové trendy funkčních tréninků. Mnoho lidí si myslí, že po konci sezony je volno, ale je tomu naopak. Zimní příprava je hodně tvrdá a důležitá pro každou sezonu, aby bylo hlavně z čeho brát.

Mohl byste nám tedy představit váš tým?
Ten můj je jeden z největších týmů v České republice a působí dlouhá léta mezi špičkou motokrosu u nás, jmenuje se Buksa Ados KTM Racing. Tým se skládá i ze zahraničních závodníků a v Lokti ho budu reprezentovat já ve třídě MXGP a Němka Stefi ve třídě WMX, ta podle mého názoru může pomýšlet i na pódiové umístění.

Zásah hasičů na místě požáru v hotelu Thermal
FOTO: V hotelu Thermal vyhořela sauna, kouř vyhnal téměř tři stovky hostů

V letošním ročníku jste vyhlásil atak na mistrovský titul, který si notně přibližujete, když sbíráte cenná vítězství v rámci mezinárodního mistrovství republiky hlavní třídy MX1, když jste po třech závodech v čele průběžného pořadí…

Každým rokem, když se začíná sezona prvním závodem, tak se snažím vždy podávat co nejlepší výsledky, které dokážu, ale je to sport a nikdy nevíte, co se stane do mávnutí šachovnicového praporku. Já nastupuji do každého závodu s motokrosovým srdcem a vždy chci dát do závodu to nejlepší ze sebe a předvést to nejlepší, co umím, a když to dopadne vítězstvím, tak je to krásná odměna nejen pro mě, ale také celý tým i mé fanoušky, je to zážitek k nezaplacení za hodiny opravdové dřiny.

Teď před sebou máte mistrovství světa v Lokti, kde budete opět ostře sledovaným českým želízkem v ohni. Jak jste se na tento motokrosový svátek připravoval?
Jak jsem již povídal v jednom rozhovoru, trénuji stále v nějakém rytmu a snažím se to dělat, jak nejlépe umím, takže jsem se takto připravoval i na mistrovství světa v Lokti, takže nic speciálního (úsměv).

V čem jsou Loketské serpentiny zrádné a na co si budete muset dát pozor?
Loketská trať je krásná a hodně specifická svým podkladem. Občas se kopce vyjedou na skálu a ty jsou dost kluzké, je to taková prověrka pro všechny. Navíc je dost rychlá a hodně záleží i na startu, konkrétně pak při mistrovství světa, kde jsou jezdci vyrovnaní a i lepší. Pro mě je tak alfou omegou na dobrý výsledek dobrý start.

Na západ Čech vždy dorazí několik desítek tisíc fanoušků motokrosu, kteří umí vytvořit opravdu skvělou atmosféru, jak to vnímáte jako závodník na trase?
U mě to zabírá neskutečně moc, když vidím a slyším, že tam jsou fanoušci u tratě kvůli nám. Pro nás je to nejhezčí zážitek, který můžeme během závodů zažít, a já se fanouškům snažím odvděčit nejlepším výkonem, jelikož pro mě fanoušci znamenají hodně a hlavně jsou potřeba.

S jakým cílem tedy odcestujete do Lokte?
Cíl je jasný, dát do toho všechno, co mohu, a doufejme, že i ten výsledek se dostaví.

Co byste vzkázal čtenářům a fanouškům motokrosu?
Mohu vzkázat jen to, ať si nenechají ujít mistrovství světa v Lokti naživo, ať si také mohou užít skvělou atmosféru, která tento svátek motokrosu doprovází a dlouho se na ni nezapomene.

Michkovy úspěchy
Mezinárodní mistr České republiky 2016, mistr Evropy 2016, mezinárodní mistr ČR 2015, mistr Evropy 2015, mezinárodní mistr ČR v challenge 2015, mistr České republiky 2014, mistr České republiky 2013, druhé místo v mistrovství světa třídy MX3 2013, mistr České republiky 2012, druhé místo v mistrovství světa třídy MX3.

Projekt „Jedu na dřeň“
Součástí MS v Lokti bude rotunda projektu „Jedu na dřeň“. Potenciální dárci kostní dřeně sem budou mít po celou dobu konání akce příležitost přijít a přidat se díky odběru krve mezi možné zachránce lidských životů. Heslo projektu zní: „Největším vítězstvím v životě je zachránit život někoho jiného. Jedu na dřeň!“ a podporuje ho i celá řada předních českých motocyklových i automobilových závodníků.

Ceny vstupenek
Vstupenky lze zakoupit pouze při vjezdu do areálu závodů. Za sobotu zaplatíte 500,- Kč, za nedělní hlavní závody potom 800,- Kč. Využít můžete víkendovou vstupenku za 1100,- Kč. Děti do 100 centimetrů výšky vstupné neplatí, děti do 150 centimetrů výšky zaplatí 100,- Kč. Pokud chcete rovněž navštívit Depo, připravte si příplatek 200,- Kč (platí na oba dny).

Závody šampionátu v neděli
Hlavní z V sobotu dopoledne jsou na programu volné a měřené tréninky všech tříd. Ve 13.40 se pojede první závod mistrovství světa žen. Po něm přijde na řadu měřený trénink MXGP a MX2, následuje první ostrý závod EMX65 (15.40), kvalifikace MX2 a MXGP (16.15 a 17.00). Sobotní den uzavře první závod EMX 85 (17.55). Hlavní závody přijdou na řadu v neděli. Od 8.45 hodin pojedou své druhé závody postupně ženy, EMX 65 a EMX 85. Královské třídy se pojedou od 13.15 hodin.

Ilustrační foto.
Příliš suchý rok poznamená sklizeň