Motokrosař Martin Michek se v obou závodech mistrovství světa elitní kategorie MXGP v Lokti prosadil na bodované pozice. Ve Velké ceně České republiky dojel čtrnáctý a devatenáctý, další domácí jezdci Petr Smitka v MXGP ani junior Václav Kovář v MX2 se do bodované dvacítky nedostali. Čeští reprezentanti se přitom vrcholného seriálu neúčastní, jejich dnešní start na domácí trati v areálu Loketských serpentin byl výjimkou.

Vedoucí muž MXGP Ital Antonio Cairoli, který útočí na šestý titul za sebou, v Lokti nevyhrál ani jednu jízdu. Skončil třetí a druhý, celkový vítěz Velké ceny Jeremy van Horebeek z Belgie lehce snížil jeho náskok v čele MS z 62 na 57 bodů.

Michek v prvním závodu dlouho jezdil na 11. místě, pak ho ale tři soupeři předstihli. Na body dosáhl i v druhé jízdě, přestože po kolizi v úvodním kole klesl až na poslední pozici. Smitka byl pokaždé dvaadvacátý.

Stejně jako vloni si mohl devatenáctiletý Nizozemec Jeffrey Herlings v Lokti zajistit obhajobu titulu v kategorii MX2, jenže v pondělním charitativním závodu v Genku si zlomil stehenní kost a sezona pro něj předčasně skončila. Nejbližší pronásledovatel Jordi Tixier z Francie jeho absence využil, českou Grand Prix vyhrál, snížil ztrátu na 102 bodů a stále má šanci Herlingse o titul obrat. Do konce seriálu zbývají tři závody, ve hře tak je ještě 150 bodů.

Vedle dvou elitních kategorií MS v Lokti bojovaly o světové body i ženy, uskutečnily se také dva závody mistrovství Evropy v kategoriích do 125 a 150 ccm.

Loket hostil MS nepřetržitě od roku 2002, letošní závod však byl s největší pravděpodobností jeho loučením se světovým motokrosem. Místní Automotoklub se totiž z ekonomických důvodů již nebude ucházet o zařazení Velké ceny České republiky do kalendáře šampionátu pro rok 2015.

Ator: ČTK