Před rokem byla nezaměstnanost v Karlovarském kraji 7,1 procenta a bez práce bylo 15 097 lidí. Meziročně tak v evidenci úřadu práce ubylo 3466 lidí.

Podle ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové nezaměstnaní nacházejí uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací ve stavebnictví, v lázeňství, lesnictví nebo třeba cestovním ruchu.

„Zaznamenáváme též vyšší zájem zaměstnavatelů o pracovníky na veřejně prospěšné práce v souvislosti s jarními úklidy veřejných prostranství," uvedla Sadílková.

Nezaměstnanost klesla na Sokolovsku i Karlovarsku. Chebsko, kde je nezaměstnanost nejnižší, zůstalo na lednové úrovni s podílem nezaměstnaných 3,6 procenta. V evidenci úřadu práce bylo na Chebsku 2413 lidí, o 40 méně než před měsícem.

Na Karlovarsku klesl v únoru podíl nezaměstnaných o 0,2 procentního bodu na 5,2 procenta. Bez práce tam bylo 4532 lidí, o 140 méně než před měsícem.

Výrazně horší je ale stále situace na Sokolovsku. Podíl nezaměstnaných je tam víc než dvojnásobný proti Chebsku, v únoru 7,3 procenta. Proti lednu je to ale o 0,2 procentního bodu méně. Na práci čeká na Sokolovsku 4686 lidí, což je o 132 méně než v lednu.

Propastný rozdíl Chebska a Sokolovska dokládá i počet volných pracovních míst. Na Chebsku je jich aktuálně 1940, na Sokolovsku jen 582. Celkem v Karlovarském kraji zaměstnavatelé nabízejí 4170 volných míst, proti lednu je to o 253 více.

Sokolovsko má tak ze všech okresů pátý nejvyšší počet uchazečů na jedno volné místo (8,1), zatímco na Chebsku je podíl šestý nejnižší (1,2). Počet volných míst na Sokolovsku je také druhý nejnižší, hůř je na tom jen Jesenicko.