Takzvaných dosažitelných uchazečů, kteří by mohli ihned nastoupit do práce, bylo na konci srpna v Karlovarském kraji 11.097.

„Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin nadále rostl počet volných pracovních míst, a to i v regionech, kde je nezaměstnanost nejvyšší. Zároveň klesl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání a letošní srpnová hodnota je meziročně nejnižší od roku 2008," komentovala vývoj nezaměstnanosti ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Pokles nezaměstnanosti byl v srpnu nejvýraznější na Sokolovsku, kde je v kraji dlouhodobě největší podíl nezaměstnaných. Zatímco v červenci zde bylo bez práce 7,8 procenta lidí, v srpnu už byl podíl jen 7,5 procenta. Bez práce je tam ale stále 4786 lidí.

Na Karlovarsku klesla nezaměstnanost o 0,2 procentního bodu na 5,6 procenta. V evidenci úřadu práce tam bylo na konci měsíce 4765 lidí.

Už tak nízký podíl nezaměstnaných na Chebsku se v srpnu dál snížil, a to o 0,1 procentního bodu na 3,7 procenta. Nezaměstnaných je podle úřadu práce na Chebsku 2466.

Ve srovnání s červencem přibyla v srpnu téměř stovka volných pracovních míst. Celkem jich zaměstnavatelé v kraji nabízejí nyní 3863. Nejvíce míst je na Chebsku, a to 1913. Na Karlovarsku je 1464 volných míst. Jen na Sokolovsku je volných míst výrazně méně 486.

A tak zatímco na Chebsku připadá na jedno volné místo 1,3 uchazeče, na Karlovarsku je to 3,3 uchazeče, na Sokolovsku je na jedno volné místo už 9,8 uchazeče. To je čtvrtý nejvyšší podíl ze všech okresů České republiky.