Jejich posláním je šířit povědomost o problematice domácího násilí, stalkingu a nabízet lidem odbornou pomoc v dané oblasti. Kdo by se chtěl dozvědět více nebo hledá odpovědi na konkrétní otázky, může již příští týden zavítat na besedu v Lubech na Chebsku, která se uskuteční v pondělí 2. listopadu od 16 hodin v prostorách městského kulturního domu.
O domácím násilí a stalkingu přijede do těchto měst povídat Eva Chalupníková Doležalová, vedoucí Intervenčního centra v Sokolově. „Akce jsou určené pro širokou veřejnost. Kdo chce, může se ptát na věci, co ho zajímají, nebo jen tak sedět a poslouchat," uvedla.

Plánovaná beseda v Kraslicích se odehraje ve středu 11. listopadu od 17 hodin v nově upravených prostorách obecně prospěšné společnosti Kraslický Šnek. „Vítaní jsou rodiče s dětmi, mládež, senioři i jednotlivci. Dospělí mohou poslouchat a děti si zatím mohou hrát. V Kraslickém Šnekovi si jistě užijí spoustu zábavy," poznamenal Milan Hloušek z neziskové organizace Pomoc v nouzi, která sérii besed pořádá v rámci projektu ´Bojovníci proti násilí na ženách´.

Pro další povídání o domácím násilí a stalkingu propůjčila své prostory Městská knihovna v Chodově. Tady si lidé besedu vyslechnou v pondělí 23. listopadu od 17 hodin. „Útulné a komorní prostory knihovny jsou pro tento typ akcí ideální. Věříme, že si lidé udělají čas a přijdou sem za námi," podotkl Hloušek. „Velice si ceníme přístupu radnic v Chodově a Lubech, že nám pomohly se zajištěním prostor. Za spolupráci děkujeme také chodovské knihovně a lidičkám z Kraslického Šneka."

Vstup na avizované akce je všude zdarma. Návštěvníci se navíc mohou těšit na dobré občerstvení.

Letos se prozatím besedy konaly v Rotavě, Jáchymově, Horní Blatné, Ostrově a ve Žluticích. V závěru roku se uskuteční i v dalších městech. Plánované jsou v Aši, Habartově a Kynšperku nad Ohří.

Sérii přednášek pořádá Pomoc v nouzi v rámci projektu ´Bojovníci proti násilí na ženách´, který je podpořený grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Hlavním cílem je rozšíření poskytování odborné pomoci týraným osobám a eliminace domácího násilí na ženách a stalkingu. Projekt je zaměřený na celý Karlovarský kraj a potrvá do dubna 2016.