Letos bude v novém. Dějištěm již nebude pouze zastrčený Jižní lom, ale startující absolvují část závodu v samotném městě. „Přijď si nadcházející pátek večer či sobotu ráno vyzkoušet svoji fyzickou kondici, odvahu a sebezapření v běhu na umělých i přirozených překážkách, přechodu vody, brodění bahnem a dalších překvapeních na trati. Cílem závodu není vyhrát, ale překonat trať a doběhnout do cíle bez úhony," zve zájemce jeden z pořadatelů Jan Fedorko.

Kdo se necítí, může přijít povzbudit své kamarády či známé. Letos poprvé to půjde například i ze zahrádky před oblíbenou hospůdkou či kavárnou na Starém náměstí, kudy premiérově povede závod dospělých.

A tímto s novinkami pořadatelé nekončí. Zejména pro milovníky crossfitu je připravena letos poprvé další soutěžní kategorie. Crossfit je funkční trénink, který se dá označit jako jednoduché cvičení posilující kompletně celé tělo. Jde o spojení gymnastiky, rychlosti a silového tréninku, kdy tělo potřebuje kombinaci cviků s vlastní vahou a aerobního cvičení.

„Doprovodný program nabídne v sobotu bungee jump z úctyhodných padesáti metrů, workout show, airbrush malování na tělo či nafukovací atrakce pro děti," dodal Fedorko. Šestý ročník závodu, původně určeného složkám integrovaného záchranného systému, je otevřen i pro veřejnost, která naprosto převažuje.

Většina závodu v bahně, ale letos poprvé také část trati přímo v centru Sokolova. To je letošní extrémní závod Bahňák, který se uskuteční v pátek a sobotu na Jižním lomu v Sokolově. Závodu se mohou zúčastnit nejen muži, ženy či družstva, ale svou trať mají připravenou i děti od osmi let.
A co na ně čeká? Je toho opravdu dost. Každým rokem se trať částečně mění a některé překážky jsou pro závodníky překvapením. V těchto dnech finišují pořadatelé na stavbě překážek.

"Zároveň chystáme na závodníky několik překvapení, která zjistí až v den závodu," řekl pořadatel Jan Fedorko. O Bahňák je stále větší zájem. Před šesti lety startovalo přes dvě stovky závodníků. Loni už více než tisícovka závodníků z celé republiky, ale i Polska či Německa.

Už dávno neplatí, že Bahňák prověřuje hasiče, policisty a záchranáře. To platilo možná v začátcích. Mezitím si získal extrémní závod popularitu a vyvolal velký zájem u veřejnosti. Jak se počet závodníků rozšiřoval, tak adrenalinoví amatéři už převažují nad záchranáři, a dokonce i vítězí.

Účastníci musejí překonat náročné překážky z provazových sítí, lanových houpaček, brodit se ve špinavé vodě, podplouvat klády, plazit se v bahně, překonat terénní valy nebo zdi z dřevěných kůlů.

Z pohledu některých účastníků to není tak hrozné. „Pro diváky vše vypadá horší, než to ve skutečnosti je," poznamenal jeden ze závodníků Karel Jakobec.

Zároveň pořadatelé upozorňují řidiče, že silnice Sokolov – Citice bude pro průjezd aut v sobotu od 7 do 19 hodin uzavřena.

Bahňák 2016

NOČNÍ SPRINT (pátek 6. 5. 2016)
15.00 stavba stanového městečka, možnost prohlídky tratě, prodej občerstvení, zábavný program
22.00 Noční sprint
24.00 After party

HLAVNÍ ZÁVOD (sobota 7. 5. 2016)
10.00 Start dětí 8 – 11 let (prezence závodníků 8.30 – 9.30)
10.30 Start dětí 12 – 14 let (prezence závodníků 8.30 – 9.30)
11.00 Start dorostu (prezence 8.30 – 10.00)
12.00 Start žen (prezence 8.30 – 11.00)
12.30 Start mužů (prezence 8.30 – 11.30)
15.30 Start týmy (prezence 10.00 – 12.30)
18.00 Vyhlášení výsledků, After party až do rána

NEDĚLE 8. 5. 2016
zajištěno dopolední občerstvení formou snídaně v bahně