„Novinkou bylo například to, že i divácky atraktivní bitva se letos odehrála na náměstí. Mysleli jsme samozřejmě také na komfort návštěvníků. Na náměstí vyrostla aréna, podél které byly tribuny na sezení. Diváci tak podstatně lépe viděli,“ uvedl manažer pořádajícího Kulturního centra Svoboda Vladimír Keblúšek.

Cheb je s vévodou Albrechtem z Valdštejna, který ho několikrát navštívil, neodmyslitelně spjat. „Důvodem jeho návštěv bylo především verbování vojáků, získání nových zbraní a shromáždění vojska. Jeho poslední návštěva mu však byla osudnou. Albrecht z Valdštejna byl zavražděn 25. února 1634 v Pachelbelově domě – dnešním chebském muzeu na náměstí,“ sdělila mluvčí chebského městského úřadu Simona Liptáková.

První novodobé Valdštejnské slavnosti se odehrály 2. a 3. září 2005 u příležitosti 370. výročí zavraždění Albrechta z Valdštejna v Chebu a od té doby se do Chebu vracejí, poslední dobou jako bienále.

Valdštejnské slavnosti mají v Chebu však mnohem delší historii. Pobyt vévody a jeho vražda v Chebu byly s oblibou připomínány již začátkem minulého století.

Ilustrační foto.
Vrátí se filmová klasika