„Od roku 1998 jsem pracovala na České poště, ale pak mě propustili z důvodu snižování stavů. Když jsem přišla o práci, tak jsem nejdřív brigádně pracovala v lahůdkách a pak v supermarketu, kde jsem byla jen měsíc jako výpomoc během vánočního provozu. Potom jsem byla dlouhých pět let v evidenci Úřadu práce v Chodově. Odtud jsem dostala doručenku s tím, že bych mohla pracovat v Novém Sedle. To byla pro mě skvělá nabídka. Doma jsme žili z jednoho platu. Přestože mám střední ekonomickou školu, tak jsem nemohla najít práci. Teď mám vlastní příjem i stravenky. A ani nemusím nikam dojíždět," řekla. „Jako uklízečka veřejných prostranství pracuju už sedm měsíců. Tuhle práci jsem vzala s velkou radostí, protože dnes sehnat zaměstnání je opravdu těžké. Teď jsem spokojená. Jsem mezi lidmi a přispívám do rodinného rozpočtu," doplnila.

Dříve existovala veřejná služba, která se po uzákonění v roce 2009 změnila na veřejně prospěšnou práci, která je honorovaná. „V rámci regionu jsme byli první, kdo veřejnou službou začal zaměstnávat nezaměstnané lidi z Nového Sedla. V jednu chvíli jsme tak zaměstnávali až šedesát lidí," řekl předseda spolku Nový kurz Milan Bauman.

„Během let jsme zaměstnali kolem sto osmdesáti lidí. Z toho devadesát procent nikdy předtím nechodilo do práce. Neměli žádné pracovní návyky. Museli jsme je dokonce učit, jak se drží lopata nebo jak se jezdí s kolečkem. Hlavní filozofií je naučit lidi pracovním návykům, které začínají už tím, že ráno včas vstanou a do té práce přijdou," vysvětluje Bauman. „Dříve byla tato práce zadarmo, což bylo diskriminační. Ale od roku 2009 mají lidé nárok na mzdu. K té dostávají stravenky, na které přispívá město, stejně jako na pracovní oblečení a na proškolení," řekl Bauman. „V současnosti pracuje ve městě v rámci veřejně prospěšných prací čtrnáct lidí, k tomu zaměstnáváme ještě obecně prospěšné práce. To jsou lidé, kteří jsou trestaní. Dostanou od soudu, kolik musí odpracovat hodin, a já je pak můžu, ale nemusím zaměstnat. Když je ten trestaný někdo z Nového Sedla, tak není problém ho zaměstnat. V tomto případě se jedná i o mladistvé jedince. A s těmi je mnohem víc práce. Jednak co se týče ochrany osobních údajů, tak i v tom, co mohou vykonávat za práci," vysvětlil Bauman.

„Práci v podobě zaměstnávání nezaměstnaných dělám od roku 2005. První rady, jak mám s lidmi pracovat, jsem měl ze Žatce, kde měli v té době všechno plně zavedené," sdělil Bauman. „A pak když jsem to rozjel v Novém Sedle a fungovalo zaměstnávat lidi, tak jsem stejný projekt pomáhal rozjet v Lokti, na Vřesové, ale i v Karlových Varech," řekl Milan. „Poskytuji ještě postupné zaměstnání. To je už bonus, když mám opravdu dobrého pracovníka. V tu chvíli se ho snažím dostat někam do stálého zaměstnání. Osobně pak zajdu do místní sklárny nebo porcelánky a domluvím jim tam práci na dobu neurčitou. Ale to už je navíc," doplnil.