Tyto stránky si kladou za cíl popularizaci našeho okolí, jeho historie a zvýšení zájmu o ochranu kulturně-historického a přírodního bohatství kraje. Textově i fotograficky mapují přes 1 500 známých, zaniklých i méně známých památek a přírodních zajímavostí v okolí. Za existencí portálu a veškerého obsahu stojí Karlovarák Jaroslav Vyčichlo, který vše tvoří ve svém volném čase, jako svůj koníček.

Jeho snahu oceňuje jak široká veřejnost, tak i odborníci, a to třeba i v podobě nominace na cenu Patrimonium pro futuro, což je, jak sám Vyčichlo s úsměvem říká, ´památkářský Oscar´.

Co bylo impulsem k založení takovýchto stránek?

Vždy jsem se zajímal o turistiku, o hrady, zámky a další památky. Vše jsem si pak fotil a psal takzvaně do šuplíku. Postupně jsem ale zjistil, že obsáhnout celou republiku je příliš náročné, tak jsem se rozhodl svůj záběr zúžit pouze na okres Karlovy Vary, posléze celý kraj, s tím, že jsem se ve svém hledáčku zaměřil úplně na vše, tedy i různé křížky, kapličky, kláštery i zaniklá místa. Impuls k založení webu mi pak dal kamarád, který přišel s nápadem mou šuplíkovou tvorbu zveřejnit.

A na tvorbě obsahu s někým spolupracujete?

Mám zásadu, že si veškerá místa fotím a dokumentuji sám. Čtenáři nebo vedení obcí a měst mě pak akorát někdy upozorňují na nějaké stavby a zajímavosti, poskytují málo dostupné historické fotografie a další materiály. Občas se mi také stane, že najdu památku, o které nikdo neví.

Jak postupujete při získávání textových informací k daným, někdy i zaniklým objektům?

Čerpám hlavně z historických map, kronik a literatury. V knihách bývá někdy ale jen nástin historie památky, část objektů dosud publikována ani nebyla, takže se více obracím na mapy. Ne vždy se ale povede sehnat maximum. Je to ale můj koníček a vše dělám ve volném čase, takže nemusím naštěstí také nic řešit se zaměstnavatelem.

Na čem konkrétním teď pracujete? Je nějaké místo, kam se chystáte vydat?

V současnosti mě čeká práce na dvou dohledaných zapomenutých křížích v okolí Štědré. Založil jsem kvůli tomu také nový zapsaný spolek, který se bude zabývat jejich vykopáním, dokumentací a následnou obnovou. Rovněž ve spolupráci s Hanou Hnykovou ze Spolku okrašlovacího Vladař aktuálně pracujeme na soupisné publikaci o památkách na Žluticku.

Co je pro vás největší satisfakcí?

Hlavně odezva a podpora lidí. Největší podporu mám od Karlovarského kraje a kladné ohlasy se pak ozývají jak od veřejnosti, tak odborníků. Letos navíc Památky a příroda Karlovarska získaly nominaci na ocenění Patrimonium pro futuro, což je cena udělovaná odborníky v tomto zaměření. Zda ji získám, rozhodne komise odborníků a také veřejné hlasování, které začne v létě a skončí v září.

A nějaké plány do budoucna?

Rád bych se v encyklopedii více věnoval dosud málo zpracovaným okresům Sokolov a Cheb. Jak to bude, ale zatím netuším. Jen s Karlovarskem je spousta práce a vše neustále doplňuji, a to i o nové poznatky a fotky u stávajících článků.

Práci a historické dědictví Karlovarska od Jaroslava Vyčichla si můžete prohlédnout na www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz.