Proti prvnímu zrušení sankce se antimonopolní úřad na jaře odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu, který Krajskému soudu v Brně případ ještě vrátil.

Proč soud nižší instance pokutu znovu zrušil, není jasné, na webu soudu je pouze rozhodnutí bez odůvodnění.

Správa silnic při prokazování technických kvalifikačních předpokladů požadovala po firmách doložení seznamu významných dodávek za poslední tři roky.

Zákon o veřejných zakázkách přitom zadavateli umožňuje požadovat přehled referenčních zakázek za posledních pět let. „Zkrácením lhůty nastavil zadavatel pravidla přísněji, než stanovuje zákon, a nepřípustně tak zúžil okruh potenciálních uchazečů o zakázku," uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

U zakázky v objemu 58,8 milionu korun tak podle něj mohl být ovlivněn výběr nejvhodnější nabídky.

„Pokud by zadavatel dodržel lhůty stanovené zákonem, nelze vyloučit, že okruh uchazečů by byl širší a zadavatel mohl obdržet i výhodnější nabídky, než byla nabídka vybraného uchazeče," dodal Rafaj.

Karlovarský kraj, který je zřizovatelem krajské správy silnic, v minulosti avizoval, že se chce soudit o výši pokuty, připadala mu neadekvátní. Chyby ale přiznal.

Podle krajského náměstka Jakuba Pánika (ČSSD) je skvělou zprávou to, že soud dal kraji znovu za pravdu. „Odvolávat se do nekonečna není možné a snad se celý tento případ už uzavře. Jeden milion korun není málo," uvedl k rozhodnutí soudu náměstek Pánik.