Toto centrum bude na jednom místě poskytovat aktuální informace například o místě nehody, počtu raněných či mrtvých a pomůže také s případným hledáním hospitalizovaných příbuzných a přátel. O podobě systému včera rozhodovala koordinační porada se všemi jednotkami IZS spolu s armádou. Portál by měl být spuštěn v nejbližší době.

V případě vzniku mimořádné události s velkým počtem raněných osob jsou operační střediska integrovaného záchranného systému zatěžována častými dotazy od veřejnosti. To by teď mělo odpadnout.

„Systém prošel úspěšnou zátěžovou zkouškou již v červnu minulého roku, kdy byla simulována havárie vlaku se sedmdesáti zraněnými osobami. Výhledově počítáme s tím, že by se do systému mohly zapojit i další subjekty, jako například letiště, hygienická stanice a podobně. Po ročním fungování vyhodnotíme účelnost využití," doplnil náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Informační centrum bude materiálně i personálně zajišťovat Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje. Předpokládané roční náklady na provozování systému jsou vyčísleny na 200 tisíc korun včetně DPH.