Do soutěže přihlásili celkem 82 výrobků v pěti kategoriích, které posuzovala pětičlenná hodnotitelská komise. Které z produktů budou nejlepší, to se oficiálně dozvědí jejich výrobci i veřejnost na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže. A to 2. září v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje při akci nazvané Loučení s prázdninami. Těm nejlepším bude předán certifikát.

V premiéře soutěže bylo obsazeno pět kategorií masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje a ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě. „Do soutěže se mohly přihlásit potravinářské a zemědělské výrobky, které byly vyprodukovány nebo vyrobeny v Karlovarském kraji a pocházejí zejména z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musel tvořit minimálně sedmdesát procent, přičemž hlavní surovina musela být ze sta procent domácího původu,“ uvedl Karel Jakobec, radní kraje pro oblast životního prostředí, zemědělství a energetiky.

V hodnotitelské komisi zasedli zástupci Karlovarského kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu a Střední zemědělské školy Dalovice. Vedle chuti a vzhledu se u výrobků posuzovala také jejich společenská prospěšnost.

„Pokud spotřebitel kupuje potravinářské výrobky vyrobené v regionu, má jistotu, že maso je opravdu maso a jogurt obsahuje tolik ovoce, kolik má na etiketě. Rozhodně se nemusí tedy bát horší kvality zboží ve srovnání se stejným zbožím nakoupeným například v Německu. Nákupem českých potravin živíme navíc vlastní lidi a ne výrobce za hranicemi,“ poznamenal k soutěži Zdeněk Perlinger, ředitel Střední zemědělské školy Dalovice.

Policejní akce Úklid
FOTO, VIDEO: Policisté uklízeli mezi chatami, hernami a restauracemi