Vyhrály jste už dávno! Přesně to vzkazuje mladým studentkám Střední živnostenské školy v Sokolově koordinátorka projektu Den pro radost Terezie Petrovičová. Cena Gratias Tibi (Děkuji tobě) je každoročně vyhlašována s cílem ocenit občanskou aktivitu, občanský postoj či počin mladých lidí pozitivně ovlivňující život v komunitě či celé společnosti. Chce reagovat na fakt, že se v poslední době objevuje stále více nejrůznějších iniciativ mladých lidí. Jejich aktéři samozřejmě prožívají radost a zadostiučinění především z vlastní činnosti a jejího přínosu.

Ale již samotná nominace na cenu je nesmírným obohacením o pocit uznání a vědomí, že se společnost zajímá o to, co účastníci projektu dělají, a váží si toho.

„Náš projekt, zaměřený na spolupráci s Domem s pečovatelskou službou v Dolním Rychnově (dále jen DPC), který pravidelně navštěvují naši žáci oboru kosmetička, cukrář a nově i aranžér, má dva cíle. Prvním je přinášet seniorům – klientům DPC, radost v podobě dne stráveného jinými aktivitami než obvykle, zpestřit jim pobyt v zařízení a ukázat, jak je mladá generace šikovná," říká Petrovičová.

Žáci předvedou, co se ve svých oborech již naučili. Druhým a možná důležitějším cílem však je, že do všech prezentovaných aktivit jsou senioři aktivně zapojeni, dochází tak k mezigeneračnímu kontaktu, který je pro obě strany nesmírně obohacující.

„Všichni aktéři projektu, kteří jím v průběhu let prošli, se shodli na tom, že náš Den pro radost není zdaleka jen o radosti pro babičky a dědečky v DPC, ale o radosti společně prožité. V tom vidíme jeho zásadní přínos. Samotný postup do finále proto považujeme za vítězství a vzkaz pro všechny dosavadní účastníky je jasný: Vyhráli jste už dávno," konstatovala Petrovičová.

Porota oceňuje především snahu o inovativní přístup v mezigeneračním kontaktu, který otevírá oči oběma stranám. Studenti využívají svůj um a zkušenosti k tomu, aby dělali radost starší generaci a zároveň zdokonalovali své odborné i sociální dovednosti. Péče o důstojné stáří se tak stala přirozenou součástí jejich života.