Po více než jednom roce se mohou lidé v Toužimi konečně projít po náměstí Jiřího z Poděbrad bez omezení, protože náročná rekonstrukce za 46,2 milionu, kterou hradilo město, byla dokončena. Oprava se zařadila mezi největší investice města za poslední roky. Na první pohled lidi upoutá socha českého panovníka Jiřího z Poděbrad, po němž nese toužimské náměstí jméno, a dopravní uspořádání. Dominantou je nyní i stará studna, na niž při pracích dělníci narazili. „Parkování a průjezd jsou snazší. Jasně je vyznačeno místo pro auta a pro pěší a chodníky jsou širší,“ popsal nový vzhled starosta Toužimi Alexandr Žák.

Opravené náměstí horní i dolní mají už sedm let v Lubech. „Šlo o přeshraniční projekt, stavělo se tedy 'zrcadlově' i na německé straně,“ vysvětlil tehdejší lubský starosta Karel Kubeš. Na německé straně se upravovala náves ve Wernitzgrünu. Práce přišly na osm milionů korun, městu Luby pomohla dotace z EU Česko Sasko Cíl 3. Byla nutná oprava pochozích ploch, opěrných stěn, veřejného osvětlení, žulového schodiště, zábradlí, ale i elektroinstalace. Součástí této rekonstrukce byly přeložky stávajících sítí, úpravy zeleně a také třeba instalace „mluvicích“ informačních panelů. Rekonstrukce se dočkal také morový sloup na dolním náměstí a socha houslisty na horním náměstí.

V Sokolově Staré náměstí před třemi lety rozkvetlo novou zelení, která se neustále rozrůstá. Město k projektu přistoupilo na základě opakovaných požadavků ze strany majitelů provozoven a nechalo zpracovat studii. Podnikatelé si totiž myslí, že by to mohlo přispět k většímu ruchu a přílivu zákazníků. Stromy poskytnou hlavně v letních měsících přirozený stín. „Stromy jsou ve velkých samozavlažovacích nádobách, které jsou mobilní, a na zimu se tak mohou uklidit,“ sdělila vedoucí odboru rozvoje města Hana Špičková.

Podnikatelé zase mohou požádat město o bezúročnou půjčku na opravy nemovitostí. Jejich fasády na náměstí tak mohou zářit novotou.

Ilustrační foto
Měsíc v úplňku zažije částečné zatmění

Z kdysi budovatelského nadšení při stavbě náměstí Budovatelů dnes zbyla pouze obrovská asfaltová plocha zející prázdnotou, s minimem zeleně. Před sametovou revolucí sloužila spíše jako seřadiště občanů při různých projevech komunistických politiků. O nějaké odpočinkové zóně nemůže být řeč. „Budovatelské nadšení dalo vzniknout prostoru, který byl koncipován pro masové manifestace na podporu socialismu a nese všechny negativní znaky podobně zamýšlených ploch,“ řekl architekt Kamil Mrva. „Rozhodli jsme se, že začneme pracovat na tom, aby náměstí Budovatelů začalo dostávat novou podobu. Práce budou probíhat postupně a začínáme právě v přilehlé ulici 5.května, která je pěší zónou,“ říká starosta Sokolova Jan Picka.

Na náměstí Budovatelů a jeho proměně budou práce několikanásobně dražší. Město zaplatí sondy, které mají odhalit, co přesně se nachází pod ním a zda by nebylo možné zde zřídit třeba podzemní garáže.

Krásné náměstí, o které se pečuje průběžně, má město Cheb. „Město vynakládá nemalé finanční prostředky na opravy budov v městské památkové rezervaci,“ potvrdila mluvčí chebského městského úřadu Simona Liptáková. Kdy a zda dojde k opravě povrchu náměstí, které pokrývají dlažební kostky, ukáže chystaný posudek. „Město chce na základě odborné analýzy zmapovat stav konstrukčních vrstev místních komunikací, kde by prostřednictvím scaneru byl vyhodnocen způsob oprav, rekonstrukce či investice velkoplošné opravy. To je zatím v plánu,“ dodala mluvčí.