Stalo se tak při oslavě 130 let fungování dobrovolných hasičů v Lomnici. „Na hasičárně máme novou fasádu a opravený interiér," pochvaluje si lomnický dobrovolný hasič František Krátký, který uniformu ´dobráka´ obléká už dlouhých čtyřicet let. Veřejnost si mohla opravené prostory při slavnostní akci prohlédnout a nakouknout tak do práce hasičů. Ti mají v současné době čtrnáct členů a pomáhají v obci nejen při požárech, ale starají se, když je potřeba, třeba při kulturních akcích.


Při oslavě výročí vzpomněli také na zesnulého parťáka, který zkolaboval loni v srpnu při hašení trávy. Postihla ho tehdy srdeční příhoda.

Sbor dobrovolných hasičů v Lomnici byl založen 12. května 1883. V minulosti měl i takřka 70 členů. Do roku 1967 rostl zájem veřejnosti o práci v místní jednotce a počet členů se vyšplhal přesně na 66. Rok nato však začala členská základna stagnovat z důvodu vystěhování lomnických občanů do Německa. Zhruba před pětadvaceti lety pak zaniklo i družstvo žáků.

V současné době lomničtí hasiči nemohou chybět s pomocí u takřka každé akce, kterou obec pořádá. Tou nejbližší bude blížící se květnové kácení máje.