Například návštěvníkům Božího Daru jsou vyhrazena parkoviště, vyznačená na informačních tabulích, které jsou umístěny kolem města. Kvůli nedávným problémům s místní údržbou silnic a neukázněnými řidiči je parkování přímo ve městě již vyhrazeno pouze jako rezidentní stání.

Můžete tu ale využít třeba parkoviště u marketu nebo parkoviště Kapka naproti čerpací stanici, kde se v obou případech platí padesát korun za den s tím, že první hodina stání je ale zdarma. Turistům může také sloužit soukromé parkoviště Sapoušek s parkovným 80 korun za den nebo místa u Skiareálu Novako. Ta jsou pro návštěvníky areálu zdarma a ostatní si za stání zaplatí stovku.

S vypočítavými motoristy se pak potýkali třeba v Perninku. „V obci máme odstavné parkoviště v blízkosti skiareálu. I když jej lze využívat, museli jsme tu řešit incident, kdy lidé vyrazili čtyřmi auty na nákupy do Německa. Auta nechali stát mimo vyhrazená místa a za hranice pak vyrazili jen jedním vozem. Celou situaci musela řešit policie," uvedla starosta Perninku Jitka Tůmová. Dodala, že šlo ale o výjimečný případ a momentálně jsou už řidiči ohleduplnější. „Občas ještě bývá problém s chataři, kteří si parkují, kde chtějí," doplnila starostka.

Také v Potůčkách teď není o přespolní nouze. Vše ale zatím funguje bez větších komplikací. Skiareál má svá místa pro návštěvníky zdarma a zbytek pojme obec. „Naše parkoviště je placené. Využít jej tak může každý za určitý poplatek. Výjimku mají prodejci, kteří mají u nás sjednaný paušál za plochu," popsal místostarosta Potůčků Roman Jeníček.

Výjimkou, kde museli určit jasná pravidla v parkování, nejsou ani Abertamy. Také tady mohou lidé využít parkování u skiareálu, který poskytuje tři bezplatná parkoviště u lanovky ve Pstruží, nedaleko papírny a u dětského centra. Ve městě jsou pak další odstavné plochy.

První parkoviště je po pravé straně náměstí při příjezdu od Perninku.

Na druhé se dostanete cestou kolem infocentra a obecního úřadu, kde asi po padesáti metrech odbočíte doleva k hřišti.

Na třetí parkovací plochu se jede kolem infocentra, obecního úřadu a zhruba po sto padesáti metrech se vjede do areálu technických služeb, kde je možno rovnou nastoupit na běžecké trasy v okolí.