O kozy se budou starat pracovníci Loketských městských lesů. Návštěvníkům je zakázáno jakkoliv krmení přežvýkavců. Jsou totiž potraviny, které jim vysloveně škodí. „Kozy nemají enzym pro trávení lepku. Je to geneticky dáno. V populaci mohou být i kusy s tímto enzymem, stejně jako v lidské populaci se vyskytují jedinci s celiakií, tak se v populaci koz vyskytují jedinci, kteří jsou schopni lepek trávit. Přesto z toho vyplývá, že smrtelné jsou pro ně hlavně obiloviny. Takže žádný suchý chléb ani pečivo podávané dle libosti. Koza je zvíře, nechápe, že na jedné suché housce si pochutná, ale dvě kila suchého chleba jí připraví poměrně bolestivou smrt. Dále jsou pro zdraví koz nebezpečné zapařené nebo nakvašené zbytky ovoce a zeleniny, opět platí, koza nezná míru, přežere se, nafoukne se a umírá. Ideální je kozy nechat spásat zelené krmivo, umožnit jim přístup k vodě a dávat jim jako doplněk stravy minerální liz. Zkrátka zákaz krmení," zdůrazňuje Kolář.

Návštěvníci se ale nemusejí obávat toho, že by kozám nemohli dát vůbec nic. Letos v červnu budou poprvé nainstalovány dva automaty s granulovaným doplňkem stravy, který budou moci sudokopytníkům nabídnout. A co všechno kozám chutná? „Kozy mají rády vše, co je k jídlu, a mnohdy to k jídlu ani být nemusí. Ne nadarmo se říká mlsný jako koza," směje se Kolář. Koza kamerunská je nejmenším druhem kozy domácí. Je velmi nenáročná na chov a dokáže přežít i v nehostinných oblastech s minimem vegetace.

Nenáročná na chov je i zakrslá holandská koza, stačí jí pouze pastva a seno.