Obyvatelé panelového domu v ulici Pionýrů v Sokolově se bojí pokut za parkování za svým domem. Bez povšimnutí policie tam přitom parkovali desítky let. Podle obyvatele domu Michaela Runda teď lidi netuší, zda tam mohou zastavit svá vozidla. Začala se jim totiž ve schránkách objevovat předvolání na městský úřad. Jeden z Rundových sousedů už přitom dostal pokutu.

„Parkujeme léta za naším domem a najednou nám začínají chodit předvolání na radnici s výzvou na zaplacení pokuty," krčí rameny Rund. „Soused musel z peněženky vytáhnout 400 korun." Problém je v tom, že obyvatelé žijí v domnění, že se nejedná o klasickou pozemní komunikaci. Když tam však zaparkují svá auta, zúží se zákonem stanovený průjezd, pokud by se tedy jednalo o klasickou silnici.

„Samozřejmě, celé to vzniklo nejspíš na základě udání. V případě, že by šlo o klasickou silnici, nedá se prý parkování tolerovat a musí se trestat," upřesňuje Rund. Sám se ale díval do katastru, kde je silnice označená jako ostatní komunikace či plocha. Místní zatím netuší, co bude dál. Oficiální stanovisko totiž město ani policie k problematice zatím nevydaly.

S odstavením vozu mají lidé problém po celém městě. „Tohle nemá řešení, když se projdete po Sokolově, tak se pokuta vybírá jenom někde a někdy. Pokud se bavíme o šesti metrech volného pruhu, tak asi začnu chodit s pásmem. To by sídliště Vítězná muselo být prázdné," myslí si další z řidičů. Tam například stojící auta brání ve výhledu v jedné z křižovatek. Jde o Spartakiádní ulici a řidiči tam před lety požadovali parabolické zrcadlo. Zprvu nápad realizován nebyl. Po dalších stížnostech se řidiči dočkali. "Osobně jsem lokalitu se strážníky několkrát navštívil. Město vyhovělo stížnostem a nechalo instalovat zrcadlo. Zvýraznilo se i vodorovné dopravní značení u křižovatky," řek radní Jan Picka. 

Jak uvedl Pavel Beran ze sokolovské radnice, problém je poněkud složitější. „Pokud by měl být striktně uplatňován zákon o provozu na pozemních komunikacích, nesměli by řidiči v ulici Spartakiádní vůbec parkovat podél komunikace z důvodu nedostačujících šířkových parametrů." Je obousměrná a musí zůstat zachován průjezd o celkové šíři šest metrů, což při podélném parkování není dodrženo.

„Obdobná situace je téměř po celém sídlišti Vítězná, policie stav toleruje s ohledem na absolutní nedostatek parkovacích míst," říká Beran.
Ke zlepšení situace by prý alespoň částečně přispěla ukázněnost řidičů, pokud by podle výše uvedeného zákona respektovali zákaz stání v prostoru pěti metrů od křižovatky.