Podle starosty Sokolova Jana Picky přikročí město k tvrdým postihům vůči nepřizpůsobivým, kteří narušují klid a pořádek ve městě. „Do problémových lokalit od nadcházejícího pondělí začnou denně vyjíždět hlídky strážníků a policistů. Hasiči se zaměří na preventivní kontroly domů, kde často sociálně slabí žijí v nedůstojných podmínkách," řekl Picka.

Jak upřesnil, vedení města Sokolova, radním i zastupitelům došla trpělivost. „Trpělivost s občany, kteří patří mezi nepřizpůsobivé, s bezdomovci, s uživateli drog, zkrátka se všemi, kteří devalvují život v našem městě. Pondělkem počínaje budeme zintenzivňovat dozor u vlakového nádraží, a to až do odvolání. Tam budeme postupovat opravdu velice nekompromisně," tvrdí Picka.

Hlídky strážníků a policistů tam budou dozorovat denně od 15 do 18 hodin. „Lokalita u nádraží či Hornická ulice a do třetice restaurace Dukla. To jsou lokality, kde je to nejhorší," říká studentka Bára ze Sokolova.

Hlídky vyrazí i do zmíněné Hornické ulice. Zde navíc město nechá nainstalovat kamery. „Do tohoto projektu se zapojí i hasiči, kteří se zaměří na preventivní kontroly domů, které někteří lidé kupují a pak v nich ubytují právě nepřizpůsobivé občany," říká Picka.

„Není možné, aby jen kasírovali nájemné a obyvatelé tam žili v nedůstojných podmínkách," konstatoval Picka. Červnové zastupitelstvo města bude navíc schvalovat novou vyhlášku, která znemožní bezplatný zábor veřejného prostranství ve vytipovaných problémových lokalitách. Za zábor bude považována třeba i plastová židle s hloučkem lidí stojících okolo.

„Lidé v těchto lokalitách si nám stěžují, že jejich spoluobčané si na chodník vytáhnou židle, na kterých posedávají. Kolem nich se poté nashromáždí dalších deset lidí a není možné projít. Pokud místo nemají v pronájmu, budeme je pokutovat," potvrdil velitel městské policie Petr Kubis.

„Podporovat budeme pouze aktivity prospěšné pro naše město. Ne osoby, které si místo práce rozdělají ohniště na trávníku před domem a myslí si, že tam budou pořádat nějakou párty," upřesnil Picka.

Na konkrétní problémy mohou podle starosty občané upozornit mimo jiné v mobilním stánku, kde vedení města spolu se strážníky diskutuje vždy ve vybraných lokalitách. Poprvé byl stánek na sídlišti Michal, včera v ulici Jelínkova, následovat budou další.