Městská policie v Sokolově už nechce provozovat stan pro bezdomovce, který jim v mrazivých dnech přináší střechu nad hlavou. Strážníci navrhují poskytnout peníze na jeho provoz neziskové organizaci Pomoc v nouzi. „Celý nápad se stanem pro lidi bez přístřeší rozjelo město, potažmo městská policie. Bylo tomu tak na základě četných stížností obyvatel panelových domů nebo zaměstnanců nemocnice, kde bezdomovci přespávali. Nyní si myslíme, že nadešel čas, abychom to předali někomu, kdo se zabývá sociální oblastí více než samotní strážníci," řekl radní Jan Picka, který je zároveň pověřený velením Městské policie v Sokolově.

Bezdomovci ve velkém stan v zimě využívají a čísla hovoří o tom, že jejich počet neustále stoupá. Zatímco na přelomu let 2011 a 2012 v něm lidé v nouzi přespali 702krát, minulou zimu už to bylo 1017 klientů. Letošní zimu pak vyhledalo stan 1032 lidí. Provoz a mzdové náklady vyšly město za poslední zimu na zhruba 191 tisíc korun.

Městská policie uzavírala dohody o provedení práce s lidmi, kteří u stanu stáli a měli na starost jeho obsluhu. Ta zahrnovala například výdej lůžkovin, spacáků či ostrahu stanu.
Kapacita provizorní noclehárny je 16 lůžek. Ne všem se však do stanu chce. „Nevydrží totiž bez alkoholu. Kolikrát mají co dělat, aby to vydrželi dvě hodiny v našem zařízení," řekla jedna z pracovnic Nízkoprahového centra organizace Pomoc v nouzi. Toto zařízení se nachází v těsné blízkosti stanu a po strávené noci se bezdomovci většinou přesunou tam. Zde se prostřídají a vyčkávají do odpoledne. Pracovníci jim nabízejí teplé nápoje, sprchu, pračku či pomoc na úřadech.

A bude Pomoc v nouzi na nápad městské policie slyšet? „Mohu potvrdit, že jsem v této věci jednal s vedením Městské policie Sokolov. Zda budeme tuto službu lidem bez přístřeší poskytovat my, není ještě rozhodnuto, věc je stále v jednání. Jediné, na čem jsme se prozatím shodli, je, že je to služba užitečná a potřebná," konstatoval ředitel společnosti Pomoc v nouzi Robert Pisár.

Provoz stanu zahajuje většinou začátkem prosince a končí posledním únorem následujícího roku. V případě nepříznivého počasí se provoz může případně prodloužit.