„Je to tradice, jak pevně věřím, kterou jsme zahájili v loňském roce," řekl na úvod starosta Chodova Patrik Pizinger. „V letošním roce si připomínáme chodovského lékaře dr. Kettnera, jeho ženu Marianu a syna Jiřího, kteří bydleli v budově dnešní obřadní síně městského úřadu," doplnil městský historik Miloš Bělohlávek, který má velkou zásluhu na tom, že se kameny zmizelých v Chodově pokládají.

Rodina dr. Kettnera, jejíž památku nyní připomínají tři kameny před chodovskou obřadní síní, zahynula v době holocaustu celá.

Kameny před domem čp. 18 připomínají od loňského roku rodinu chodovského obchodníka Eduarda Kronbergera. K loňským čtyřem přibyly dva na památku Anny a Idy Kronbergerových.

„Zatímco rodina Bedřicha Kettnera je smutným příkladem holocaustu, neboť celá zahynula v koncentračních a vyhlazovacích táborech, rodina Eduarda Kronbergera je právě takovou tou jiskřičkou naděje, neboť i při té hrůze, kterou rodina zažila, prakticky všechny děti válku přežily," vysvětlil Miloš Bělohlávek. Slavnostního aktu se zúčastnila i Kitty Weiss, jedna z potomků rodiny Kronbergerů, společně s dcerou Jenny Schreiner a zetěm.

„Tam, kde my žijeme, žijeme v Bambergu, je řada kamenů zmizelých a pro nás je velkou ctí být svědky toho, jak právě v Chodově jsou naší rodině pokládány právě tyto kameny zmizelých," uvedla Jenny Schreiner. „Přála bych si, aby kameny přibývaly a připomínaly osudy těch, jejichž jména jsou na nich vyryta," doplnila.

Kameny zmizelých přijel osobně položit zakladatel projektu, německý sochař a umělec Gunter Demnig, který jich v Evropě položil již více než 60 000.

Autor: Lucie Žippaiová