V květnu zachytila fotopast vlka, který se před ní předvádí jako manekýn. Pohyb vlků a dalších šelem v Krušných horách monitoruje od loňského podzimu Hnutí DUHA Olomouc s dobrovolníky Vlčích hlídek. „Od ledna jsme našli kolem patnácti vzorků trusu a poslali je na rozbory. Když jsem v květnu objevila dokonce videa vlka, byla jsem opravdu mile překvapená. Vyhlédl si místo, které si oblíbilo více zvířat, na jednom záběru ukázkově pózuje a větří na kameni, kde jsem stahovala snímky z fotopasti,“ řekla koordinátorka Vlčích hlídek v Krušných horách Štěpánka Kadlecová.

Poprvé o sobě dali vlci vědět loni v létě, kdy napadli stádo ovcí v Abertamech. Po čase se ukázalo, že se v Krušných horách usídlila smečka, která zde vyvedla mladé a zaučovala je v lovu. Návrat vlků do oblastí jejich původního výskytu v česko-německém pohraničí může působit nemalé konflikty, protože lidé a hlavně chovatelé na jejich přítomnost nejsou už zvyklí. Proto Hnutí DUHA Olomouc připravuje pro chovatele hospodářských zvířat besedy o zabezpečení stád proti útokům vlků a nabízí také bezplatné konzultace nebo přednášky pro laickou veřejnost i odbornou veřejnost. Vlci v Krušných horách nejsou jen škůdci, ale hlavně dobří lovci, kteří mohou regulovat přemnoženou zvěř, která v lesích ničí nadměrným okusem mladé stromky a způsobuje velké škody. Až se mláďata zaučí a získají jistotu, vrhnou se na škodnou v lesích. „Výskyt vlka coby přirozeného predátora spárkaté zvěře přispěje ke snížení jejích stavů. To může snížit škody způsobené zvěří na lesních porostech. Vše se ukáže v průběhu následujících několika let,“ uvedl lesní správce z Horní Blatné Josef Zettl. Vlci v minulosti přes Krušné hory jen procházeli do Polska nebo Německa, dnes si tu našli svůj nový domov, kde v zalesněných oblastech vychovávají a zaučují své mladé.

„Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak velké šelmy. Právě proto mohou chovatelé získat na zabezpečení stád dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Peníze lze využít třeba na elektrické ohradníky, doplnění pevných ohrad či na nákup a výcvik pasteveckých psů,“ uvedl Miloš Holub z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Na našem území vlci trvale obývají CHKO Kokořínsko, CHKO Broumovsko a Krušné hory. Sporadický výskyt jedinců je hlášen také z Beskyd, Šumavy a Jesenicka.

Marcel Vlasák, velitel karlovarské Městské policie
OTÁZKA PRO: Marcela Vlasáka, velitele Městské policie K. Vary