S úsměvem na tváři si ve čtvrtek přišel vyslechnout rozsudek sedmašedesátiletý Němec Milan A., který v Sokolově loni v únoru surově zavraždil svou o třicet let mladší družku, a své dvě dcerky tak připravil o matku. Krajský soud v Plzni mu vyměřil patnáct let odnětí svobody ve věznici s ostrahou. Milan A. musí zároveň příbuzným oběti zaplatit tři miliony korun jako náhradu nemajetkové újmy.

K incidentu došlo loňského 12. února v jednom z domů ve Spartakiádní ulici na sídlišti Vítězná v Sokolově. Milan A. tam před polednem zaútočil nožem na svou družku, jíž zasadil několik ran do hrudníku. Bezprostřední příčinou smrti bylo selhání srdce při masivní krevní ztrátě.

Soudní senát neměl pochyb o tom, že se činu dopustil právě Milan A., i když ten při hlavním líčení popřel, že by svou družku zavraždil, a tvrdil, že už ji našel mrtvou. „Je pravda, že k dispozici nebyl žádný přímý důkaz, ale je tu celá řada nepřímých důkazů, které spolu korespondují, logicky na sebe navazují a vypovídají o vině obžalovaného," uvedl předseda senátu Martin Kantor. Podle znalců je možné zcela vyloučit, že by si tak závažná poranění žena způsobila sama. Rány na rukou navíc vypovídají o tom, že poškozená se útočníkovi bránila.

Milan A. měl motiv. Vztah mezi partnery již dávno nebyl idylický a mladší družka chtěla od svého muže odejít. V tu dobu si také již zařizovala byt v Karlových Varech. „Nebylo prokázáno, že obžalovaný čin plánoval, ta událost byla nešťastným vyústěním dlouhodobé krize," doplnil Kantor.

Případ bude mít dohru u Vrchního soudu v Praze. Milan A. se totiž proti verdiktu odvolal.