Dva pokusy o podvod má na svědomí zatím neznámý muž. V jeden den (21. října) kontaktoval telefonicky dvě starší ženy ze Sokolova. „Pokaždé začínal hovor tím, že vzbudil v ženách pocit, že jim volá jejich vnuk,” konstatovala Kateřina Böhmová, mluvčí sokolovských policistů.

Podvodník chtěl po ženách sto tisíc na nákup ojetého auta. Vzápětí se zeptal, zda mají peníze doma. V prvním případě nepochodil hned na samém počátku. „Žena mu řekla, že peníze nemá a že mají jeho rodiče přijít na návštěvu. Podvodník hned zavěsil,” popsala první pokus o podvod Böhmová.

V druhém případě se „vnouček” dostal o poznání dále. „Oslovená žena se jej začala vyptávat, proč potřebuje půjčit peníze, když jich má dost,” řekla sokolovská policejní mluvčí. I na to ovšem našel podvodník okamžitou odpověď. Tvrdil, že peníze sice má, ale na účtu, ze kterého mu banka peníze hned neuvolní. Prostředky prý ale potřeboval okamžitě. „Žena mu přislíbila půjčku čtyřiceti tisíc. Podvodník jí sdělil, že si pro peníze přijde jeho dobrý kamarád a ať mu je předá,” řekla Böhmová.

O chvíli později skutečně přišel podvodníkův komplic, kterého žena nikdy neviděla. Chtěla proto, aby jí předložil občanský průkaz. „Neznámý muž to odmítl a volal svému komplicovi. Ten začal opět naléhat, že peníze nutně potřebuje, že zrovna podepisuje smlouvu na koupi auta,” pokračovala mluvčí. Žena si ovšem stála za svým, a tak odešel podvodníkův komplic s prázdnou.

Policisté mají k dispozici identikit muže, který si přišel pro peníze. Je tmavší pleti ve věku 25 až 30 let. Má střední, 175 až 180 centimetrů vysokou postavu, hnědé oči a hnědé krátce střižené vlasy (viz snímek). Na sobě měl podzimní látkovou bundu do pasu barvy khaki, kalhoty podobné barvy a na hlavě čepici rovněž v odstínu zelené barvy.

„Policisté varují před podobnými podvodníky, kteří se snaží zejména od starších lidí vylákat peníze pod záminkou, že jsou jejich příbuzní. Tentokrát vše dopadlo dobře, do budoucna se ale může stát, že budou pachatelé svou taktiku zdokonalovat. Senioři by proto měli být velice obezřetní. Je vhodné si vždy ověřit totožnost osoby, jak to ve výše popsaném případě udělala žena ze Sokolova.