Vedení Sokolova chce letos poprvé rozšířit adventní svátky. Přibudou stánky a program má být i ve všední dny. Unikátní bude podle sokolovské radnice i běh čertů, prý podobný tomu vyhlášenému v Salcburku. V plánu je i kolotoč pro ty nejmenší či promítání pohádek.

„Vůbec poprvé uspořádá letos Sokolov ve městě program po celou dobu trvání adventu. Zatímco v pracovní dny se budou moct lidé zastavit na svařené víno nebo vyzkoušet s dětmi kolotoč na náměstí Budovatelů, o víkendech bude program připraven na Starém náměstí," řekla místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

Zatímco v týdnu půjde podle ní o to, aby lidé nasáli vánoční atmosféru a a v klidu se po práci zastavili u stánků, o víkendech budou stěžejní akce. „Hlavní dny budou vždy o víkendu na Starém náměstí. Městský dům kultury připravuje pro obyvatele řadu akcí.

Asi ta nejvýznamnější bude běh čertů – máme už objednány strašidelné masky, takové ty, na které lidé jezdí do Salcburku nebo podobně. V Sokolově to tak bude letos první ročník," uvedla Oulehlová. Stánky, plátno, kde se budou promítat pohádky, či kolotoč pro nejmenší budou na náměstí Budovatelů úplnou novinkou.

„Chceme, aby se místní cestou z práce mohli u stánků zastavit třeba na svařák a nasát vánoční atmosféru. Zvažujeme, že by tentokrát vánoční stromek mohl i na tomto náměstí být uprostřed, ne na kraji u kašny, jako býval dosud," upřesnila Oulehlová. Detaily instalace vánočního stromku bude podle ní ještě město řešit s technickými službami.

Minulý rok bylo v Sokolově stěžejní adventní akcí rozsvěcení vánočního stromku na Starém náměstí. Akce s hudebním programem a rozléváním radniční polévky zdarma vždy přiláká množství lidí. Bohužel v jeden den na jedno místo.

Město stála akce zhruba 90 tisíc korun. Letos chce do adventního programu Sokolov investovat až čtvrt milionu. Do vánoční akce by měly jít i ušetřené peníze z letního setkání Hurá prázdniny.