Společnost chtěla po Bublavě zaplatit prostavěné peníze, obec zase tehdy již s novým vedením tvrdila, že smlouvy jsou neplatné a nic platit nebude.

Kvůli akvaparku se nicméně turistická obec dostala do enormních dluhů a patří společně s Prameny mezi nejzadluženější obce v České republice. Kvůli nedokončení stavby vrací státu 33 milionů korun (16 mil. již zaplaceno). Po dvanácti letech alespoň skončily soudy. Bublava loni vyhrála spor o torzo akvaparku a nemusí dodavatelské firmě platit požadovaných 19 milionů korun, plus dalších 35 milionů za úroky a další příslušenství. Proti rozsudku okresního soudu a soudu Nejvyššího už není dovolání. Na druhou stranu ale Bublava neuspěla s protižalobou na firmu Skanska, po které chtěla vrátit již zaplacené peníze. Obě strany nechtějí situaci blíže komentovat. Skanska opakovaně. Je patrné, že obě strany plánují další kroky. Skanska je totiž podle soudu vlastníkem chátrající nemovitosti. Jaký bude osud torza akvaparku, tak zatím není jasné. Mluví se ale o tom, že případná demolice by vyšla na další miliony.

Přečtěte si také: Na paškál si vzal výtržník auta, odnesla to hlavně zrcátka

Samotná obec kvůli nedostavěnému akvaparku trpí každý rok. Aby umořila část dluhů, rozprodala majetek. Už roky nemá šanci na získávání dotací – jednoduše nemá na finanční spoluúčasti.

„Státu dlužíme ještě sedmnáct milionů korun. Bude dlouho trvat, než to zaplatíme. Jen prodejem majetku dluh rozhodně jen tak nezaplatíme,“ krčí rameny starosta horské Bublavy Igor Jirsík.