Chodí také na úřad práce, do nemocnice a zejména do problémových lokalit. Jsou spojovacím mostem mezi lidmi ze sociálně vyloučeného prostředí a městem. Strážníci si jejich pomoc pochvalují již téměř deset let. Řeč je o asistentech prevence kriminality.

V Sokolově se konala konference na téma asistenti prevence kriminality v praxi. Zkušenosti během téměř deseti let fungování projektu si vyměnili odborníci z Karlovarského, Ústeckého a Plzeňského kraje.

Vedoucí oddělení prevence kriminality Městské policie Sokolov Hana Procházková připomněla takzvaný průzkum pocitu bezpečí. Ten si strážníci nechali před zavedením asistentů v Sokolově zpracovat od katedry Antropologie na ZČU v Plzni. A výsledky byly pro mnohé šokující.

„Tehdy jsme se díky studii například dozvěděli, že 72 % z dotazovaných čtyř set respondentů ze Sokolova se nejvíce bojí Romů. To pro nás bylo alarmující číslo, přestože nápad trestné a přestupkové činnosti tomu neodpovídal. Chtěli jsme ale nástroj, kterým bychom výsledek změnili,“ vzpomíná Procházková.

Podle ní projekt podobně postiženým městům pomohl. „Ukázalo se, že po sedmi letech evidujeme nižší počet stížností i volání na tísňové linky, zlepšila se komunikace škol s rodiči problémových dětí, těch pozitiv je celá řada. Ale naše práce nikdy nekončí. Stále je třeba řešit nové a nové situace,“ pokračovala.

Příklady dobré praxe přítomným sdělil i Petr Krágl, mentor projektu v Rotavě.

„Je to nejúspěšnější program v rámci prevence kriminality. Je třeba ale uvažovat, co dál. Minulý rok nás financování stálo 20 milionů korun,“ řekl Tomáš Koníček z Ministerstva vnitra s tím, že bez podpory státního aparátu se projekt nejspíš neobejde. Projekt je dále financován úřady práce, z rozpočtů obcí, nebo z evropských projektů v rámci programu Zaměstnanost. Ke konci roku 2017 bylo v ČR evidováno přibližně 500 asistentů prevence kriminality.

Ilustrační fotografie.
Policisté hledají nebezpečně jedoucího motorkáře, zmizel jim na cyklostezce