Pak by zde šlo postavit nové rodinné domy. Sokolovská radnice nyní připravuje smlouvy se soukromými majiteli, přes jejichž pozemky sítě do Hruškové povedou.

„Sokolov připravuje projekt přivedení inženýrských sítí do zhruba pět kilometrů vzdálené městské části, osady Hrušková. Právě Hrušková je jedinou městskou částí, kde je dostatek volných pozemků pro výstavbu rodinných domů a kam by se Sokolov mohl dále rozvíjet. Kromě vzdálenosti musí projekt počítat i s překonáním zhruba 150 metrů převýšení, řekl starosta Sokolova Jan Picka.

Podle něj je Hrušková od Sokolova vzdušnou čarou vzdálená tři až čtyři kilometry. „Ale je pravda, že z části Stará Ovčárna, odkud se budeme napojovat, ta vzdálenost může být ještě větší. Budeme muset kopírovat terén a vypořádat se s některými nerovnostmi,“ konstatoval Picka.

V bytě v Novém Sedle byla odhalena indoorová pěstírna konopí.
Muž přeměnil byt na velkou pěstírnu konopí

Kromě soukromých pozemků se bude muset investor vypořádat i s faktem, že v cestě stojí dálnice D6. „Projekt by mohl být dokončen v letošním roce, v ideálních případě by stavba mohla začít v horizontu dvou až tří let,“ dodal Picka.

Hrušková leží nad Sokolovem a na parcelách pod ní je výhled na jezero Michal. . Nejbližší voda a kanalizace jsou právě u této vodní plochy.

V současné době mají občané Hruškové septiky. Zdroj vody sice mají, ale pro nové obyvatele budoucích stavebních parcel by nestačil. Sokolov nyní vlastní v Hruškové, kde žije přes 50 obyvatel, pozemky pro desítky parcel. Část z nich v minulých letech vykoupil za čtyři miliony korun. Přesněji to bylo 20 tisíc čtverečních metrů po 200 korunách za metr, vykoupených od tří majitelů.

Starosta Sokolova Jan Picka (vlevo) při jedné z anket Osobnost Sokolova
Sokolov vyhlásí osobnost města

Spolu se soukromými pozemky je možné v Hruškové vytvořit až stovku parcel pro rodinné domy. Město musí také zvážit náklady na zasíťování, tak aby se prodejem parcel náklady městu vrátily. Prodejní cena asi nebude tak vysoká, jako je v zastavěné části Sokolova.