Udeřily mrazy a na Městské policii Sokolov drnčí telefony. Lidé si totiž začali stěžovat na bezdomovce. Počasí je vyhání už i přes den do panelových domů a konflikty zaznamenali také v obchodním domě Ural. Město se proto po dohodě s organizací Pomoc v nouzi rozhodlo rozšířit provozní dobu nízkoprahového denního centra na celý den.
Doposud bylo otevřeno od 8 do 17 hodin. V poledne mělo půlhodinovou pauzu na oběd.

„Nově jedeme bez polední pauzy a v 17 hodin už je k dispozici vyhřívaný stan, kde lidé přespávají v noci. Dříve se stan otvíral až ve 20 hodin. V centru mají k dispozici kromě hygienického zázemí i vařič, kde si lze uvařit něco k jídlu. Využíváme produkty z potravinové banky," řekla jedna ze zaměstnankyň denního centra na bývalém autobusovém nádraží.

„Volali nám lidé a stěžovali si na přítomnost bezdomovců v jejich domech. Nějaký konflikt s těmito lidmi byl i v obchodním centru. Proto jsme společně zařídili celodenní provoz centra," potvrdil velitel městské policie Petr Kubis.

Náklady jsou z rozpočtu města. Problém je v tom, že se lidé do stanu nevešli. Kapacita 16 lůžek nestačila, bylo jich 20. Město proto sehnalo karimatky a spacáky a ženy spí přes noc v denním centru. Muži ve vyhřívaném stanu.

Lidé v nouzi si pomoci váží a děkují za ni. „Doposud jsem bydlel na ubytovně. Momentálně jsem bez peněz kvůli papírování na sociálce a mému pozdnímu dodání žádosti. Ale už jsem vše vyřídil a čekám, až dorazí peníze. Poté půjdu zase na ubytovnu. Za tento azyl jsem vděčný," říká pětatřicetiletý muž ze Sokolova.