Slavnostní křest, svěcení rozhledny a výstup na vrchol na vlastní nebezpečí. Tak vypadalo nedělní odpoledne u nově postavené rozhledny Cibulka nad Olovím na Kraslicku. Stavba se mírně protáhla kvůli technickým detailům a po dokončení nebylo možné požádat na příslušném stavebním úřadě o kolaudaci. Úředníci totiž čerpali dovolenou.

„Nová rozhledna nese název Cibulka. Jméno dostala podle tvaru své vrchní části, která připomíná právě tvar cibule," říká Patrik Oravec, který usiloval o vybudování rozhledny tam, kde již dříve stála, ale za války byla zničena. Nyní se opět tyčí na Šibeničním vrchu, kde ji na kótě 666 pokřtil v neděli farář Petr Fořt.

V uplynulých týdnech pracovali odborníci na povrchových úpravách, tak aby Cibulka vydržela co nejdéle bez údržby. Kvůli tomu nastalo zmíněné zdržení stavby. Vedení olovské radnice rozhodlo konstrukci nenatírat, ale za dalších 300 tisíc korun ji pozinkovat. Poté však zhatilo harmonogram prací počasí. Srpnový termín dokončení byl dodržen, avšak bez kolaudace.

Výstavba stála zhruba 5,3 milionu korun, 3,6 milionu korun přitom činí dotace. Návštěvníci se do krušnohorské přírody podívají z ochozů ve výšce 4,5 a ti odvážnější ze 27 metrů. Při dobrém počasí dohlédnou lidé na vrcholky Krušných hor, na Chebsko a Bochovsko.


Podle iniciátorů stavby trvaly přípravy zhruba čtyři roky. „Největší problém a zdržení byly v získání pozemku pro rozhlednu. Vlastnil ho totiž rakouský majitel," konstatoval Oravec. Po složitých vyjednáváních se nakonec městu Oloví podařilo pozemek získat a stavba mohla začít. Radost z toho neskrývala ani architektka.

„Udělat si rozhlednu bylo mé přání. Je to zajímavé téma," říká architektka Cibulky Marcela Plachá. Jak upřesnila, přestože ta původní byla pouze dřevěná, tato je z oceli a dřeva.